06 54 32 47 42

Stress-signalen bij anderen herkennen

Waarom is het zo belangrijk om alert te zijn op stress-signalen bij mensen uit je omgeving? Omdat je het vaak zelf niet doorhebt! Als je enorme stress hebt omdat je een deadline moet halen of een dineetje voor 20 personen organiseert, dan voel je die stress echt wel. Dit is meestal het soort stress dat ieder mens af en toe eens nodig heeft. Positieve stress. Pittig, maar niets mis mee. De negatieve stress sluimert. Dat heb je zelf niet meer door. Daar heb je een ander voor nodig die jou daar bewust van maakt. Iemand uit jouw directe omgeving. Iemand die jij vertrouwt. Chronische stress is een sluipmoordenaar. Het is killing voor je team en voor je gezin.

Geschrokken? Terecht. Maar wees gerust. De eerste stap heb je gezet. Bewustwording door het lezen van dit blog. Tips wat je verder kunt doen, komen in het volgende artikel aan bod. Let wel: het zijn algemene tips. Haal eruit wat bij jou past. Ken je iemand die niet kan wachten op de tips of herken je jezelf in de meeste van onderstaande signalen, dan is het niet verstandig om te lang te wachten met het ondernemen van actie.

 

Nu eerst 10 signalen om de negatieve, ongezonde, chronische stress BIJ EEN ANDER te herkennen

STRESS-SIGNAAL 1: Verandering

Belangrijkste signaal is dat iemand zich anders gedraagt dan gewoonlijk. Dit is heel subtiel en gaat meestal geleidelijk. Stel een collega, die normaal de rust zelf is, wordt sneller boos en reageert impulsiever. Het valt je op dat diezelfde persoon de laatste tijd ook is afgevallen en een verminderde teamgeest heeft. Een ander die altijd erg vrolijk is, wordt stiller en cynisch, werkt met een ingezakte houding en is frequenter afwezig.

STRESS-SIGNAAL 2: Uitstraling

Uitstraling zegt iets over een gemoedstoestand. Als je op dit moment goed in het leven staat, privé en op je werk, je slaapt goed, je eet gezond en je beweegt voldoende, dan zie je dat. Je straalt. Juist door die uitstraling kun je bij een ander zien dat er iets verandert. Heel subtiel: je collega praat en beweegt langzamer. Jouw leidinggevende wordt besluitelozer en springt van de hak op de tak. Je partner wordt schrikachtiger en is sneller verstrooid. Je observeert je collega, leidinggevende of partner en inderdaad … je mist die uitstraling.

stress bij anderen herkennen

STRESS-SIGNAAL 3: Lichamelijk

Let op kleine lichamelijke veranderingen. Het kan opvallen dat een collega opeens last heeft van transpiratie, een rood gezicht of juist een bleek gezicht. Je geeft je collega een hand en merkt dat hij of zij klamme handen heeft. Een teamleider vermagert of komt aan. Je voelt en ziet bij je partner een lichamelijke onrust: vaak ergens stoten, in vingers snijden, dingen laten vallen. Mensen met stress praten gespannen. Het is subtiel om die ongezonde stress te kunnen zien, die hij of zij niet ziet of niet wil zien.

 

STRESS-SIGNAAL 4: Geen ‘nee’ durven zeggen

Als je signaleert dat iemand in je omgeving nooit ‘nee’ zegt, kun je er in 9 van de 10 gevallen vanuit gaan dat hij of zij last heeft van stress. Als je nooit ‘nee’ zegt tegen een ander, zeg je te vaak ‘nee’ tegen jezelf.

 

STRESS-SIGNAAL 5: Frequenter afwezig

Steeds vaker komt een collega te laat, gaat eerder naar huis of is een dag afwezig. Wekker ging niet af, in slaap gevallen, auto startte niet, weer die file. Een tandartsbezoek of een afspraak bij de huisarts. Kinderen ophalen. Een kind ziek. Met hoofdpijn of nekpijn naar huis.

 

tijd werkdruk

STRESS-SIGNAAL 6: Perfectionisme

Perfectionisme kan een stresssignaal zijn. Zeer waardevol, maar je kunt doorschieten.
Versmalling is een risico. Storten in diepte en beperking in breedte, je stort je nog meer op je taak –thuis of op kantoor- en vergeet hierdoor aandacht te geven aan andere zaken zoals sociale contacten, hobby’s etc. Steeds meer uren zijn nodig om alles perfect en foutloos te krijgen, precies zoals gepland. Je ziet je partner of collega in een negatieve spiraal terechtkomen.

 

STRESS-SIGNAAL 7: Externe energievreters

Als iemand uit jouw omgeving een dierbare heeft verloren, te maken heeft met relatieproblemen of echtscheiding, verhuizing, functieverandering, ontslag of reorganisatie, zal diegene vatbaarder zijn voor langdurige, ongezonde stress. De verwerking van deze gebeurtenissen kost veel energie.

Lijstje van stresssignalen

STRESS-SIGNAAL 9: Opsomming van verstandelijke stresssignalen

-Theo Compernolle-
  • Sneller verstrooid
  • Van hak op de tak springen
  • Vergeetachtiger
  • Minder geïnteresseerd
  • Besluitelozer
  • Minder (niets) afwerken
  • Prioriteiten verwarren

Herken je dit bij jezelf of een ander?

Als je meerdere signalen bij jezelf herkent of bij een ander en het gaat belemmeren in het dagelijkse functioneren thuis en op het werk, dan is er sprake van chronische stress. De gevaarlijke en ongezonde soort! Wat je hieraan kunt doen op korte termijn en op lange termijn lees je in mijn artikel ‘Wat doe je als je negatieve stress signaleert bij een teamlid of collega?

Ik kan wel alvast prijsgeven dat het bewust worden van het feit dat je last hebt van deze ongezonde, negatieve stress één van de grootste stappen is om te leren omgaan met stress.

Zijn deze tips niet voldoende? Ga naar de pagina: COACHING EN COUNSELLING voor meer informatie over professionele stressbegeleiding.

Aanmelden bij IndivForte

Aanmelden training / individueel traject of stel een vraag

Aanmelden/informatie

Bellen kan ook: 06 54 32 47 42

Diversen

Agenda

Online begeleiding en trainingen

Lid van VMBN categorie 1

Lid en certificatie VVM

Ervaringen deelnemers en clienten

“Esther is een absolute vakvrouw en een topper in haar communiceren, coaching, counselling en natuurlijk mindfulness. Ik ben ontzettend blij dat ik elke keer weer nieuwe inzichten krijg en meer rust heb gevonden door middel van haar mindfulness(oefeningen). Esther is praktisch ingesteld en een down-to-earth coach. Ik ben onwijs dankbaar voor haar hulp.”

M.G. - 2020

Ervaringen deelnemers en clienten

Mindfulness en Stressvermindering bij IndivForte van Esther hebben mij enorm geholpen om weer even bij mijzelf stil te staan. Om tijd te nemen voor mijzelf en rust en balans te vinden. Ik heb de 8 weekse MBCT training gevolgd en daarna de vervolgtrainingen en ik ben van plan dat dit jaar minimaal nog eens te doen. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen!

A.S. - 2019

Ervaringen deelnemers en clienten

I followed a mindfulness base cognitive training with Esther from March until June. I began as a sceptic but with quiet encouragement from Esther I realised that this training would not only offer me calm and understanding during difficult points in my life but also that I now have the tools to really understand myself and deal with my feelings. Esther taught me that mindfulness works as it diverts all cognitive processing back to the present experience. She is a very likeable and knowledgeable person and comes across as someone who has found her niche in life. The training area is not only aesthetically pleasing but also very hygienic and geared to the needs of the present-day social-distancing norm.

C.H. – juni 2020

Ervaringen deelnemers en clienten

Esther heeft mij erg goed geholpen toen ik in een persoonlijke crisis belandde. Door haar rustige, professionele en toch persoonlijke houding en werkwijze heeft ze me mijn valkuilen en kracht doen inzien, waardoor ik snel weer stukken beter in mijn vel zat. Ook heeft ze me geholpen moeilijke beslissingen te maken en om te gaan met het verleden en de toekomst!

S.H. – juni 2015

Ervaringen deelnemers en clienten

In juni/juli 2014 heb ik de zelfmanagementtraining bij IndivForte gevolgd en deze training gaf mij al enige bewustwording. Vervolgens heb jij geadviseerd ook een individuele training bij IndivForte te volgen. Alhoewel ik vanwege ernstige privé- en zakelijke beslommeringen de afgelopen 4 a 5 jaren al meerdere psychologen heb bezocht ben jij als enige er in geslaagd na enerzijds gemelde workshop en anderzijds enkele individuele trainingssessies mij tot zowel confrontatie met mijzelf alsmede verandering te brengen. Waarvan akte! Jouw rustige benadering en wijze van vragen stellen omtrent de tevredenheid met het leven in het algemeen maakt dat ik zeer open en eerlijk jegens jou kan zijn opdat jij mij goed kan bijstaan en last but not least ik weer enigszins kan genieten van (kleine dingen van) het leven en daarmee gelukkig(er) kan worden. Chapeau!

R.B. – januari 2015

Adresgegevens

Waterbieskreek 46
2353 JH Leiderdorp
06 54 32 47 42

indivforte.nl
evds@indivforte.nl

KvK: 62143336
BTW: NL00172333 B67

LID CAT. 1 VMBN, MINDFULNESS REGISTER EN CERTIFICERING VVM

Logo vereniging voor mindfulness
Logo VMBN Trainer categorie 1

 

Logo gecertificeerd vereniging voor mindfulness

Adresgegevens

Waterbieskreek 46
2353 JH Leiderdorp
06 54 32 47 42

indivforte.nl
evds@indivforte.nl

KvK: 62143336
BTW: NL00172333 B67

Logo vereniging voor mindfulness
Logo VMBN Trainer categorie 1
Logo gecertificeerd vereniging voor mindfulness
SMR Minfulness trainer

© IndivForte Centrum voor Stressvermindering en Mindfulness