06 54 32 47 42

5 stappen naar minder stress èn aan het werk met praktische tips!

Wat kan je doen als je ongezonde, chronische stress bij jezelf signaleert? 

STAP 1: Bewustwording

Als je nog niet zeker weet of stress belemmerend voor jou is, lees dan eerst mijn artikel: Positieve stress werkt stimulerend, negatieve stress is ondermijnend en ongezond! Is stress absoluut een probleem voor jou, ga dan gelijk door naar STAP 2!

STAP 2: Ga meteen aan de slag met de volgende 10 tips

TIP 5: Energie-gevers

Wanneer was de laatste keer dat je ontspannen hebt genoten van enkele uren rust, dat je werkelijk tijd voor jezelf hebt genomen? Maak een lijst van 10 werkzaamheden, personen of situaties die energie geven, die je opladen: energie-gevers.

TIP 6: Lichamelijke energie-gevers

Maak een lijst met 10 punten waarin je opsomt wat jij doet om gezond en fit te zijn en te blijven. Sport je? Beweeg je? Wat eet je? Hoeveel slaap je per nacht?

vogeltje rust

TIP 7: Onderzoek jouw 10 negatieve-energie-vreters

Verban minimaal 3 negatieve-energie-vreters uit jouw leven. Dus haal ze van de lijst, die je bij tip 3 hebt gemaakt. Hoe doe ik dat?

  • Bekijk of je personen of situaties kunt vermijden die jou veel negatieve energie kosten.
  • Bekijk jouw werkagenda kritisch: Wat kan ik afzeggen? Moet ik naar die afspraak of kan ik het ook telefonisch afhandelen? Is die afspraak voor mij echt van toegevoegde waarde?
  • Bekijk jouw privé-agenda kritisch: Heb je in een week bijvoorbeeld een afspraak met een familielid of een vriend/vriendin, waar je altijd doodmoe en leeg vandaan komt? Beperk je dan tot òf dat familielid òf die vriend/vriendin.
  • Heb je in een weekend 3 verjaardagen? Onderzoek of je 1 of 2 verjaardagen kunt afzeggen. Sta stil bij de gedachte dat de jarige teleurgesteld of boos zal zijn. Dat weet je namelijk niet. Het is een aanname. Het kan net zo goed zijn dat diegene waardeert dat je hierover eerlijk bent en het respecteert dat je goed voor jezelf zorgt. Goed voor jezelf zorgen, is ‘nee’ kunnen zeggen (zie tip 2).

TIP 9: Ontspanning

Als het niet lukt om 10 punten op de energie-gevers-lijst te zetten, neem dan nu ALLE tijd om de lijst toch aan te vullen tot 10. Als je reeds 10 punten hebt, voeg er dan nu nog eens 3 extra bij! Hoe doe je dit?

Brainstormen is een mogelijkheid. Pak pen en papier, zet een alarm voor 10 minuten, schrijf alles op wat in je opkomt. Ook dingen die je in geen 10 jaar hebt gedaan, terwijl je die altijd leuk hebt gevonden: een popconcert, naar een mooie stad rijden, je oude kroeg opzoeken, saunabezoek, eten op het strand, theater, klassiek concert, opera, schilderen, kleding maken, paardrijden ……..

Vaker afwezig

STAP 3: Evenwicht

Herstel met behulp van hetgeen je door bovenstaande tips hebt geleerd en alle bruikbare inzichten die je hierdoor hebt gekregen jouw evenwicht tussen draaglast en draagkracht:

Wat kost jou energie?
Wat geeft jou energie?

 

stenen indivforte evenwicht

STAP 4: Professionele stressbegeleiding

Zijn deze tips niet voldoende? Ga naar de pagina: COACHING EN COUNSELLING voor meer informatie over professionele stressbegeleiding.

 

Aanmelden bij IndivForte

Aanmelden training / individueel traject of stel een vraag

Aanmelden/informatie

Bellen kan ook: 06 54 32 47 42

Diversen

Agenda

Online begeleiding en trainingen

Lid van VMBN categorie 1

Lid en certificatie VVM

Q

Je bent van harte welkom online en/of live in mijn praktijkruimte te Leiderdorp voor ACT-therapie, coaching, counselling, Mindfulness- en Compassietraining.
27 maart en 27 mei a.s. start ik met een 8-weekse MBCT Mindfulnesstraining en 25 maart en 29 mei a.s. met een 8-weekse MBST Compassietraining.

Ervaringen deelnemers en clienten

“Esther is een absolute vakvrouw en een topper in haar communiceren, coaching, counselling en natuurlijk mindfulness. Ik ben ontzettend blij dat ik elke keer weer nieuwe inzichten krijg en meer rust heb gevonden door middel van haar mindfulness(oefeningen). Esther is praktisch ingesteld en een down-to-earth coach. Ik ben onwijs dankbaar voor haar hulp.”

M.G. - 2020

Ervaringen deelnemers en clienten

Mindfulness en Stressvermindering bij IndivForte van Esther hebben mij enorm geholpen om weer even bij mijzelf stil te staan. Om tijd te nemen voor mijzelf en rust en balans te vinden. Ik heb de 8 weekse MBCT training gevolgd en daarna de vervolgtrainingen en ik ben van plan dat dit jaar minimaal nog eens te doen. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen!

A.S. - 2019

Ervaringen deelnemers en clienten

I followed a mindfulness base cognitive training with Esther from March until June. I began as a sceptic but with quiet encouragement from Esther I realised that this training would not only offer me calm and understanding during difficult points in my life but also that I now have the tools to really understand myself and deal with my feelings. Esther taught me that mindfulness works as it diverts all cognitive processing back to the present experience. She is a very likeable and knowledgeable person and comes across as someone who has found her niche in life. The training area is not only aesthetically pleasing but also very hygienic and geared to the needs of the present-day social-distancing norm.

C.H. – juni 2020

Ervaringen deelnemers en clienten

Esther heeft mij erg goed geholpen toen ik in een persoonlijke crisis belandde. Door haar rustige, professionele en toch persoonlijke houding en werkwijze heeft ze me mijn valkuilen en kracht doen inzien, waardoor ik snel weer stukken beter in mijn vel zat. Ook heeft ze me geholpen moeilijke beslissingen te maken en om te gaan met het verleden en de toekomst!

S.H. – juni 2015

Ervaringen deelnemers en clienten

In juni/juli 2014 heb ik de zelfmanagementtraining bij IndivForte gevolgd en deze training gaf mij al enige bewustwording. Vervolgens heb jij geadviseerd ook een individuele training bij IndivForte te volgen. Alhoewel ik vanwege ernstige privé- en zakelijke beslommeringen de afgelopen 4 a 5 jaren al meerdere psychologen heb bezocht ben jij als enige er in geslaagd na enerzijds gemelde workshop en anderzijds enkele individuele trainingssessies mij tot zowel confrontatie met mijzelf alsmede verandering te brengen. Waarvan akte! Jouw rustige benadering en wijze van vragen stellen omtrent de tevredenheid met het leven in het algemeen maakt dat ik zeer open en eerlijk jegens jou kan zijn opdat jij mij goed kan bijstaan en last but not least ik weer enigszins kan genieten van (kleine dingen van) het leven en daarmee gelukkig(er) kan worden. Chapeau!

R.B. – januari 2015

Adresgegevens

Waterbieskreek 46
2353 JH Leiderdorp
06 54 32 47 42

indivforte.nl
evds@indivforte.nl

KvK: 62143336
BTW: NL00172333 B67

LID CAT. 1 VMBN, MINDFULNESS REGISTER EN CERTIFICERING VVM

Logo vereniging voor mindfulness
Logo VMBN Trainer categorie 1

 

Logo gecertificeerd vereniging voor mindfulness

Adresgegevens

Waterbieskreek 46
2353 JH Leiderdorp
06 54 32 47 42

indivforte.nl
evds@indivforte.nl

KvK: 62143336
BTW: NL00172333 B67

Logo vereniging voor mindfulness
Logo VMBN Trainer categorie 1
Logo gecertificeerd vereniging voor mindfulness
SMR Minfulness trainer

© IndivForte Centrum voor Stressvermindering en Mindfulness