06 54 32 47 42

Vrouwen zijn beter in multitasken dan mannen: fabel of feit?

Stressfactor

Voor mij is het onmogelijk om met iemand een telefoongesprek te voeren en ondertussen een e-mail te sturen of een stuk tekst te schrijven. Focussen op het telefoongesprek en het schrijven van een tekst lukt mij niet. Telefoneren en ondertussen iets opruimen, kan ik wel. Een gesprek voeren terwijl de televisie aanstaat, maakt mij erg onrustig en vermoeid. Voor mij is dit een stressfactor. Het verbaast me dat zoveel mensen dit wel kunnen. In mijn vorige artikel lees je dat multitasken in de meeste gevallen niet efficiënt is en ook nog ongezond. Multitasken? Ja of nee? In dit artikel onderzoek ik de vraag of vrouwen beter kunnen multitasken dan mannen?

Kunnen mannen multitasken

Multitaskende mannen

Als ik aan multitaskende mannen denk, komt er een oud verhaal naar boven van een kennis die ik al 25 jaar niet meer heb gezien. Hij rijdt in zijn auto op de snelweg en luistert naar een lekker muziekje. Op een bepaald moment wil hij een cd wisselen (of was het een cassettebandje???). Lukt niet helemaal, er blijft iets vastzitten. Hij rijdt op dat moment achter een kleine vrachtwagen van een glashandel. Op het moment dat hij probeert uit te vinden waarom de cd (of het cassettebandje) vastzit, remt de glaswagen! Hij knalt er met hoge snelheid tegenaan. Wellicht heb je een beeld wat een ravage dit is geweest. Gelukkig is iedereen met de schrik vrijgekomen. Maar goed … een snelweg vol met glasscherven … oei!

Behalve dat mannen het weleens als een excuus gebruiken (sorry mannen), valt het in mijn omgeving niet op dat vrouwen beter kunnen multitasken dan mannen. Ik zie mannen iets op internet opzoeken, terwijl ze telefoneren met koffie in de hand en ondertussen een vraag beantwoorden van een collega die aan zijn bureau staat. Ik zie een vrouw een kantoormagazijn opruimen, met een telefoon in haar hand, terwijl ze een handtekening zet onder een stuk dat een collega haar geeft ter controle.

Zijn vrouwen beter in multitasken dan mannen?

Wat ik ontdek, in mijn zoektocht naar een wetenschappelijk onderbouwd antwoord op deze vraag, is verrassend: 3 verschillende uitkomsten!

Het tweede experiment: alles tegelijk

In het tweede experiment kregen de proefpersonen 8 minuten de tijd om antwoord te geven op simpele sommen en vragen als: Hoe zoek je verloren sleutels in een open veld? Hoe zoek je een restaurant op een kaart? De bedoeling was om in 8 minuten zoveel mogelijk van deze 3 opdrachten tegelijk te doen. Tussendoor werden de proefpersonen gebeld met vragen als: Wat is de hoofdstad van Frankrijk?

Het resultaat: vrouwen zijn veel slimmer in strategieën bedenken. Dat zorgt er onder andere voor dat vrouwen beter zijn in taken die cognitief veel aandacht vragen, zoals multitasken dus. Mogelijk is dit ook de reden dat mannen meer last hebben van aandachtsproblemen dan vrouwen. Hiernaar wordt nog verder onderzoek gedaan.

alle ballen hooghouden

ANTWOORD 2: Volgens een gedragsonderzoek uitgevoerd door de Warwick Business School is het: nee

 

Multitasken bestaat niet

Gedragswetenschappers van de Warwick Business School hebben onderzocht wat er precies in het brein gebeurt wanneer we verschillende taken tegelijk proberen uit te voeren. Terwijl we al kokend en bellend tegelijk misschien denken dat we zo lekker aan het multitasken zijn, springt de hersenactiviteit in feite steeds heen en weer van het ene naar het andere gebied. In werkelijkheid bestaat multitasken dus helemaal niet, maar bij activiteiten waarin we goed zijn getraind (zoals autorijden en radio luisteren) gaat het wisselen tussen hersengebieden zo snel dat we het niet door hebben.

Twee taken

Dit verandert wanneer we twee taken proberen uit te voeren waarin we minder goed geoefend zijn. Het wisselen tussen hersengebieden gaat dan langzamer en verstoort daardoor de uitvoering van de activiteit. De onderzoekers deden bijvoorbeeld een experiment waarbij ze mensen tijdens een wandeling lastige vragen stelden. Zoals: wat is de hoofdstad van Tanzania? Op het moment dat de hersenen op zoek gaan naar het antwoord, wordt wandelen moeilijker. Sommige mensen stoppen dan zelfs met bewegen.

 

Waardeloze multitaskers

Die afhakers zijn niet alleen mannen. Ook vrouwen blijken te haperen wanneer twee minder vaak beoefende taken met elkaar moeten worden gecombineerd. We zijn dus allemaal waardeloze multitaskers. Het enige verschil tussen mannen en vrouwen is dat de combinaties van taken waarbij het multitasken eenvoudiger wordt, verschillen.

papierwerk

ANTWOORD 3: Volgens psycholoog Timo Mäntylä is het antwoord zelfs (!): Mannen zijn beter in multitasken dan vrouwen!

 

Hoewel het tegendeel vaak wordt beweerd, zouden niet vrouwen, maar net mannen beter zijn in multitasken. Dat is althans de conclusie van het onderzoek van psycholoog Timo Mäntylä, dat werd gepubliceerd in het vakblad Psychological Science.

 

Vier taken

Telefoneren, strijken en ondertussen met een half oog naar The Voice of Holland kijken, dat is een gegeven dat vooral vrouwen goed kunnen, zo wil toch de legende. Psycholoog Timo Mäntylä vond echter geen wetenschappelijk onderzoek dat die stelling staaft, en dus ging hij zelf aan de slag, met 36 proefkonijnen van elk geslacht. Mäntylä zocht taken die mannen en vrouwen even goed kunnen uitvoeren, en liet hen dan vier van die taken tegelijk uitvoeren. Zo moesten ze op een scherm drie tellers volgen, elk met een andere snelheid. Ze moesten de spatiebalk indrukken als de groene teller een veelvoud van elf liet zien, de blauwe een veelvoud van 20 of de rode een veelvoud van 25. De proefkonijnen moesten de tellers oproepen met een knop in hun kleur, waarna ze twee seconden zichtbaar bleven. Bovenaan het scherm verscheen om de twee seconden een woord; je moest reageren bij een voornaam die vier woorden geleden ook al was verschenen

Conclusie

Helaas moet ik dus het antwoord verschuldigd blijven op de vraag of vrouwen beter zijn in multitasken dan mannen. De wetenschap is verdeeld. Het antwoord op deze vraag is in ieder geval niet zonder meer ‘ja’, zoals de meesten onder ons hebben aangenomen. Wat we ook weten is dat multitasken niet altijd iets positiefs oplevert. Voorzichtig omgaan met multitasken is het advies. En ……. handig te weten voor de dames ….. mannen kunnen wel degelijk meerdere dingen tegelijk!

Aanmelden bij IndivForte

Aanmelden training / individueel traject of stel een vraag

Aanmelden/informatie

Bellen kan ook: 06 54 32 47 42

Diversen

Agenda

Online begeleiding en trainingen

Lid van VMBN categorie 1

Lid en certificatie VVM

Q

Je bent van harte welkom online en/of live in mijn praktijkruimte te Leiderdorp voor ACT-therapie, coaching, counselling, Mindfulness- en Compassietraining.
27 maart en 27 mei a.s. start ik met een 8-weekse MBCT Mindfulnesstraining en 25 maart en 29 mei a.s. met een 8-weekse MBST Compassietraining.

Ervaringen deelnemers en clienten

“Esther is een absolute vakvrouw en een topper in haar communiceren, coaching, counselling en natuurlijk mindfulness. Ik ben ontzettend blij dat ik elke keer weer nieuwe inzichten krijg en meer rust heb gevonden door middel van haar mindfulness(oefeningen). Esther is praktisch ingesteld en een down-to-earth coach. Ik ben onwijs dankbaar voor haar hulp.”

M.G. - 2020

Ervaringen deelnemers en clienten

Mindfulness en Stressvermindering bij IndivForte van Esther hebben mij enorm geholpen om weer even bij mijzelf stil te staan. Om tijd te nemen voor mijzelf en rust en balans te vinden. Ik heb de 8 weekse MBCT training gevolgd en daarna de vervolgtrainingen en ik ben van plan dat dit jaar minimaal nog eens te doen. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen!

A.S. - 2019

Ervaringen deelnemers en clienten

I followed a mindfulness base cognitive training with Esther from March until June. I began as a sceptic but with quiet encouragement from Esther I realised that this training would not only offer me calm and understanding during difficult points in my life but also that I now have the tools to really understand myself and deal with my feelings. Esther taught me that mindfulness works as it diverts all cognitive processing back to the present experience. She is a very likeable and knowledgeable person and comes across as someone who has found her niche in life. The training area is not only aesthetically pleasing but also very hygienic and geared to the needs of the present-day social-distancing norm.

C.H. – juni 2020

Ervaringen deelnemers en clienten

Esther heeft mij erg goed geholpen toen ik in een persoonlijke crisis belandde. Door haar rustige, professionele en toch persoonlijke houding en werkwijze heeft ze me mijn valkuilen en kracht doen inzien, waardoor ik snel weer stukken beter in mijn vel zat. Ook heeft ze me geholpen moeilijke beslissingen te maken en om te gaan met het verleden en de toekomst!

S.H. – juni 2015

Ervaringen deelnemers en clienten

In juni/juli 2014 heb ik de zelfmanagementtraining bij IndivForte gevolgd en deze training gaf mij al enige bewustwording. Vervolgens heb jij geadviseerd ook een individuele training bij IndivForte te volgen. Alhoewel ik vanwege ernstige privé- en zakelijke beslommeringen de afgelopen 4 a 5 jaren al meerdere psychologen heb bezocht ben jij als enige er in geslaagd na enerzijds gemelde workshop en anderzijds enkele individuele trainingssessies mij tot zowel confrontatie met mijzelf alsmede verandering te brengen. Waarvan akte! Jouw rustige benadering en wijze van vragen stellen omtrent de tevredenheid met het leven in het algemeen maakt dat ik zeer open en eerlijk jegens jou kan zijn opdat jij mij goed kan bijstaan en last but not least ik weer enigszins kan genieten van (kleine dingen van) het leven en daarmee gelukkig(er) kan worden. Chapeau!

R.B. – januari 2015

Adresgegevens

Waterbieskreek 46
2353 JH Leiderdorp
06 54 32 47 42

indivforte.nl
evds@indivforte.nl

KvK: 62143336
BTW: NL00172333 B67

LID CAT. 1 VMBN, MINDFULNESS REGISTER EN CERTIFICERING VVM

Logo vereniging voor mindfulness
Logo VMBN Trainer categorie 1

 

Logo gecertificeerd vereniging voor mindfulness

Adresgegevens

Waterbieskreek 46
2353 JH Leiderdorp
06 54 32 47 42

indivforte.nl
evds@indivforte.nl

KvK: 62143336
BTW: NL00172333 B67

Logo vereniging voor mindfulness
Logo VMBN Trainer categorie 1
Logo gecertificeerd vereniging voor mindfulness
SMR Minfulness trainer

© IndivForte Centrum voor Stressvermindering en Mindfulness