Vrouwen zijn beter in multitasken dan mannen: fabel of feit?
Baby op de arm mèt fles, een telefoon achter mijn oor, terwijl ik even dat strijkje wegwerk en mijn 3-jarige tweeling vermanend toespreek omdat ze hele stoute dingen aan het doen zijn. Door de telefoon een soort vragend geluid … dus snel even uitleggen dat deze terechtwijzing toch niet voor hem bedoeld is! Ik vraag me nog steeds af hoe ik dat in hemelsnaam voor elkaar heb gekregen? Maar ja, heb je een keus? Ik was ’s avonds wel moe, kan ik me herinneren. Raar hè? Vrouwen zijn beter in multitasken dan mannen: fabel of feit?
Stressfactor
Voor mij is het onmogelijk om met iemand een telefoongesprek te voeren en ondertussen een e-mail te sturen of een stuk tekst te schrijven. Focussen op het telefoongesprek en het schrijven van een tekst lukt mij niet. Telefoneren en ondertussen iets opruimen, kan ik wel. Een gesprek voeren terwijl de televisie aanstaat, maakt mij erg onrustig en vermoeid. Voor mij is dit een stressfactor. Het verbaast me dat zoveel mensen dit wel kunnen. In mijn vorige artikel lees je dat multitasken in de meeste gevallen niet efficiënt is en ook nog ongezond. Multitasken? Ja of nee? In dit artikel onderzoek ik de vraag of vrouwen beter kunnen multitasken dan mannen?
Multitaskende mannen
Als ik aan multitaskende mannen denk, komt er een oud verhaal naar boven van een kennis die ik al 25 jaar niet meer heb gezien. Hij rijdt in zijn auto op de snelweg en luistert naar een lekker muziekje. Op een bepaald moment wil hij een cd wisselen (of was het een cassettebandje???). Lukt niet helemaal, er blijft iets vastzitten. Hij rijdt op dat moment achter een kleine vrachtwagen van een glashandel. Op het moment dat hij probeert uit te vinden waarom de cd (of het cassettebandje) vastzit, remt de glaswagen! Hij knalt er met hoge snelheid tegenaan. Wellicht heb je een beeld wat een ravage dit is geweest. Gelukkig is iedereen met de schrik vrijgekomen. Maar goed … een snelweg vol met glasscherven … oei!
Behalve dat mannen het weleens als een excuus gebruiken (sorry mannen), valt het in mijn omgeving niet op dat vrouwen beter kunnen multitasken dan mannen. Ik zie mannen iets op internet opzoeken, terwijl ze telefoneren met koffie in de hand en ondertussen een vraag beantwoorden van een collega die aan zijn bureau staat. Ik zie een vrouw een kantoormagazijn opruimen, met een telefoon in haar hand, terwijl ze een handtekening zet onder een stuk dat een collega haar geeft ter controle.
Zijn vrouwen beter in multitasken dan mannen?
Wat ik ontdek, in mijn zoektocht naar een wetenschappelijk onderbouwd antwoord op deze vraag, is verrassend: 3 verschillende uitkomsten!
ANTWOORD 1: Volgens een wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit uit Glasgow is het: ja
Lange tijd werd vermoed dat vrouwen beter in multitasken zijn, dan mannen. Maar nooit was daar echt wetenschappelijk bewijs voor. Daar heeft de Universiteit van Glasgow verandering in gebracht. Door middel van twee experimenten toonden zij aan dat vrouwen het winnen van de mannen.
Het eerste experiment: rechts en links
Tijdens het eerste experiment zaten de proefpersonen voor een scherm waarop verschillende figuren verschenen. Bij het ene figuur moesten zij een rechterknop indrukken, bij de andere een linkerknop. Zo moesten de proefpersonen snel en willekeurig overschakelen van de linker naar de rechterknop. De onderzoekers keken hoe snel de proefpersonen reageerden. Daaruit bleek dat mannen 12% trager reageerden dan vrouwen.
Het tweede experiment: alles tegelijk
In het tweede experiment kregen de proefpersonen 8 minuten de tijd om antwoord te geven op simpele sommen en vragen als: Hoe zoek je verloren sleutels in een open veld? Hoe zoek je een restaurant op een kaart? De bedoeling was om in 8 minuten zoveel mogelijk van deze 3 opdrachten tegelijk te doen. Tussendoor werden de proefpersonen gebeld met vragen als: Wat is de hoofdstad van Frankrijk?
Het resultaat: vrouwen zijn veel slimmer in strategieën bedenken. Dat zorgt er onder andere voor dat vrouwen beter zijn in taken die cognitief veel aandacht vragen, zoals multitasken dus. Mogelijk is dit ook de reden dat mannen meer last hebben van aandachtsproblemen dan vrouwen. Hiernaar wordt nog verder onderzoek gedaan.
ANTWOORD 2: Volgens een gedragsonderzoek uitgevoerd door de Warwick Business School is het: nee
Multitasken bestaat niet
Gedragswetenschappers van de Warwick Business School hebben onderzocht wat er precies in het brein gebeurt wanneer we verschillende taken tegelijk proberen uit te voeren. Terwijl we al kokend en bellend tegelijk misschien denken dat we zo lekker aan het multitasken zijn, springt de hersenactiviteit in feite steeds heen en weer van het ene naar het andere gebied. In werkelijkheid bestaat multitasken dus helemaal niet, maar bij activiteiten waarin we goed zijn getraind (zoals autorijden en radio luisteren) gaat het wisselen tussen hersengebieden zo snel dat we het niet door hebben.
Twee taken
Dit verandert wanneer we twee taken proberen uit te voeren waarin we minder goed geoefend zijn. Het wisselen tussen hersengebieden gaat dan langzamer en verstoort daardoor de uitvoering van de activiteit. De onderzoekers deden bijvoorbeeld een experiment waarbij ze mensen tijdens een wandeling lastige vragen stelden. Zoals: wat is de hoofdstad van Tanzania? Op het moment dat de hersenen op zoek gaan naar het antwoord, wordt wandelen moeilijker. Sommige mensen stoppen dan zelfs met bewegen.
Waardeloze multitaskers
Die afhakers zijn niet alleen mannen. Ook vrouwen blijken te haperen wanneer twee minder vaak beoefende taken met elkaar moeten worden gecombineerd. We zijn dus allemaal waardeloze multitaskers. Het enige verschil tussen mannen en vrouwen is dat de combinaties van taken waarbij het multitasken eenvoudiger wordt, verschillen.
ANTWOORD 3: Volgens psycholoog Timo Mäntylä is het antwoord zelfs (!): Mannen zijn beter in multitasken dan vrouwen!
Hoewel het tegendeel vaak wordt beweerd, zouden niet vrouwen, maar net mannen beter zijn in multitasken. Dat is althans de conclusie van het onderzoek van psycholoog Timo Mäntylä, dat werd gepubliceerd in het vakblad Psychological Science.
Vier taken
Telefoneren, strijken en ondertussen met een half oog naar The Voice of Holland kijken, dat is een gegeven dat vooral vrouwen goed kunnen, zo wil toch de legende. Psycholoog Timo Mäntylä vond echter geen wetenschappelijk onderzoek dat die stelling staaft, en dus ging hij zelf aan de slag, met 36 proefkonijnen van elk geslacht. Mäntylä zocht taken die mannen en vrouwen even goed kunnen uitvoeren, en liet hen dan vier van die taken tegelijk uitvoeren. Zo moesten ze op een scherm drie tellers volgen, elk met een andere snelheid. Ze moesten de spatiebalk indrukken als de groene teller een veelvoud van elf liet zien, de blauwe een veelvoud van 20 of de rode een veelvoud van 25. De proefkonijnen moesten de tellers oproepen met een knop in hun kleur, waarna ze twee seconden zichtbaar bleven. Bovenaan het scherm verscheen om de twee seconden een woord; je moest reageren bij een voornaam die vier woorden geleden ook al was verschenen
Werkgeheugen
Verschillende taken tegelijk uitvoeren, komt neer op het kortstondig bijhouden van voortdurend verschuivende lijstjes van aandachtspunt, en dat is een taak voor het werkgeheugen. Daarom werd bij de 36 vrouwen en 36 mannen eerst een erkende werkgeheugentest afgenomen. Wat blijkt? Mensen die beter waren op de test, waren ook beter in het uitvoeren van de taken. Maar daarbovenop waren de mannen systematisch beter: ze haalden gemiddeld 85 op 100, tegen 74 voor de vrouwen.
De bioloog Midas Dekkers gaat het niet graag horen, maar net tijdens hun menstruatie deden vrouwen het wèl even goed als mannen. Dat komt omdat hun ruimtelijk inzicht dan beter is, een belangrijke factor bij de test.
Conclusie
Helaas moet ik dus het antwoord verschuldigd blijven op de vraag of vrouwen beter zijn in multitasken dan mannen. De wetenschap is verdeeld. Het antwoord op deze vraag is in ieder geval niet zonder meer ‘ja’, zoals de meesten onder ons hebben aangenomen. Wat we ook weten is dat multitasken niet altijd iets positiefs oplevert. Voorzichtig omgaan met multitasken is het advies. En ……. handig te weten voor de dames ….. mannen kunnen wel degelijk meerdere dingen tegelijk!
Aanmelden bij IndivForte
Aanmelden training / individueel traject of stel een vraag
Bellen kan ook: 06 54 32 47 42
Diversen
Online begeleiding en trainingen
Lid en certificatie VVM
Je bent van harte welkom online en/of live in mijn praktijkruimte te Leiderdorp voor ACT-therapie, coaching, counselling, Mindfulness- en Compassietraining.
27 maart en 27 mei a.s. start ik met een 8-weekse MBCT Mindfulnesstraining en 25 maart en 29 mei a.s. met een 8-weekse MBST Compassietraining.
Geschreven door: Esther van der Sluis
Voor meer informatie over de trainingen:
Ga naar de pagina ‘Mindfulnesstrainingen’ of
Ga naar de pagina ‘Compassietrainingen’
Voor meer informatie over individuele begeleiding:
Ga naar de pagina ‘Coaching en counselling’
Adresgegevens
Waterbieskreek 46
2353 JH Leiderdorp
06 54 32 47 42
indivforte.nl
evds@indivforte.nl
KvK: 62143336
BTW: NL00172333 B67
LID CAT. 1 VMBN, MINDFULNESS REGISTER EN CERTIFICERING VVM
Adresgegevens
Waterbieskreek 46
2353 JH Leiderdorp
06 54 32 47 42
indivforte.nl
evds@indivforte.nl
KvK: 62143336
BTW: NL00172333 B67
© IndivForte Centrum voor Stressvermindering en Mindfulness