06 54 32 47 42

Multitasken? Ja of nee?

Momenteel heb ik het druk. Dus: even in mijn pannen roeren, terwijl ik de vergaderstukken voor de volgende dag, die ik op het aanrecht heb gelegd, nog even doorlees. EFFICIËNT? JA. Vorige week deed ik dit anders. Het eten opzetten, op een niet te hoog vuur. Gauw nog even in mijn kantoor een gesprek voor de volgende dag voorbereiden. Goed gepland, gaat prima. Totdat ik op een bepaald moment, volledig in concentratie, denk: ‘Wat ruik ik toch voor raars?’ Juist ja, je voelt ‘m al aankomen. Mijn eten volledig verbrand, gelukkig mijn keuken niet. EFFICIËNT? NEE.

Waarom voorzichtig zijn met multitasken?

Om deze vraag wetenschappelijk onderbouwd te kunnen beantwoorden, ben ik de boeken in gedoken. Ik heb 3 onderzoeken naast elkaar gelegd en deze als niet-wetenschapper geïnterpreteerd.

Moe sporten gezond

Onderzoek 1- Universiteit van Ohio

Multitasken heeft verschillende vormen. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Ohio. Zo is visueel multitasken veel gevaarlijker dan het gelijktijdig uitvoeren van een visuele en auditieve taak. En dat komt vooral doordat we onszelf overschatten. De onderzoekers trekken die conclusie op basis van experimenten.

Ze gaven een groep proefpersonen de opdracht om een puzzel op een computerscherm te doen en ondertussen ook nog eens via Google Chat (visueel) anderen te helpen met navigeren. Een tweede groep proefpersonen deed hetzelfde, alleen hielp deze groep anderen door navigatietips via Google Talk (audio) te delen. Beide multitaskende groepen presteerden minder goed dan wanneer ze zich op één taak konden richten. De prestaties van de mensen die twee visuele taken tegelijkertijd uitvoerden, waren het slechtst. Met behulp van speciale software werd achterhaald waar de proefpersonen hun blik op richtten. Uit het onderzoek blijkt dat mensen die twee visuele taken hadden (de eerste groep) hun blik vaker op iets anders richtten. Ook richtten ze hun blik minder vaak op één van de twee taken. Ze waren visueel sterk afgeleid.

Opvallend genoeg waren de mensen die twee visuele taken uitvoerden, zich er helemaal niet van bewust dat ze zo afgeleid waren. Ze schatten hun prestaties over het algemeen beter in dan de mensen die een visuele en auditieve taak uitvoerden. En dat is opvallend, want de mensen die twee visuele taken tegelijkertijd uitvoerden, presteerden juist slechter. “Het kan zijn dat de mensen die IM (instant messaging, in dit geval Google Chat) gebruikten, meer het idee hadden dat ze de controle hadden, omdat ze konden antwoorden wanneer ze wilden, zonder dat een stem in hun oren ze opjoeg,” stelt onderzoeker Zheng Wang.

Moe sporten gezond

Onderzoek 2 – Universiteit van Utah

De Amerikaanse psychologen David Strayer en Jason Watson van de Universiteit van Utah doen al jaren onderzoek naar multitasken. Inmiddels hebben ze duizenden mensen allerlei dingen tegelijk laten doen, van lopen en luisteren tot autorijden en bellen. In principe, zeggen Strayer en Watson, is ons brein er niet voor gemaakt, omdat we onze volle aandacht nu eenmaal slechts op één ding tegelijk kunnen richten. Probeer je toch twee dingen tegelijk te doen, dan moet je je aandacht voortdurend heen en weer schakelen – want dat is waar multitasking meestal op neerkomt. En dat vele schakelen heeft nadelen.

ZELFTESTJE VOOR TUSSENDOOR: Laten we eerst even een testje doen – want je bent natuurlijk benieuwd hoe het bij jou zit. Kijkt eens wat er gebeurt zodra je gaat multitasken.

  • Neem daarvoor een stopwatch en meet hoe snel je van 1 tot 10 kunt tellen.
  • Doe nu hetzelfde met het opnoemen van de letters A tot en met J.
  • En meet ten slotte hoelang je erover doet als je A, 1, B, 2, etcetera opzegt.

Als het goed is, kostte de derde opdracht je niet twee, maar vier à vijf keer zoveel tijd als de luttele seconden die het je kostte zowel het eerste als het tweede rijtje op te zeggen. Het bewijs dat multitasking ons veel meer tijd kost dan de dingen een voor een doen.

Het knelpunt zit in het werkgeheugen, een netwerkje dat zetelt in de prefrontale en pariëtale cortex: het deel van het brein dat ons in staat stelt de aandacht ergens op te focussen (je gebruikt het op dit moment, het zorgt ervoor dat je dit artikel begrijpt). In jouw werkgeheugen hield je bij waar je was in de reeks, en jouw langetermijngeheugen leverde telkens de volgende letter of cijfer. Zoiets gaat heel efficiënt met één reeks, maar met twee reeksen moet het werkgeheugen telkens schakelen tussen het onthouden van de huidige letter en het huidige cijfer, en dat kost veel extra tijd.

Wie een ingewikkeld artikel wil lezen doet er dus goed aan dat leesproces zo min mogelijk te onderbreken met binnenkomende e-mails, collega’s die tussendoor een belangwekkend printje voor uw neus leggen, of plotselinge ingevingen om even op de KLM-site te kijken of er nog fijne last­minutes naar Barcelona zijn. Het is het beste eerst het ene te doen en daarna het andere, dat spaart echt tijd. Je maakt dan bovendien minder snel fouten en raakt minder gestresst en vermoeid. Wie veel multitaskt, heeft per nacht twintig minuten meer slaap nodig, zo hebben Britse onderzoekers ontdekt.

Wees dan nu gerust: uit onderzoek blijkt dat je met al dat gemultitask van de regen in de drup raakt. Mensen die vaak op die manier bezig zijn, of ze nu jong of oud zijn, blijken een kortere aandachtsspanne te hebben, zijn sneller afgeleid, kunnen minder goed redeneren, zijn minder precies en onthouden minder details van de dingen waar ze zo druk mee waren.

Multitasken: ja of nee?

Uit onderzoek 1 blijkt dat visueel multitasken veel gevaarlijker is dan het gelijktijdig uitvoeren van een visuele en auditieve taak, met name omdat we onszelf overschatten. Tijdens autorijden sms’en of erger nog e-mailtjes versturen, is levensgevaarlijk. Antwoord: NEE.

Door de test kon je in onderzoek 2 zelf ervaren dat multitasken meer tijd kost. Ons brein is er niet voor gemaakt, omdat we onze volle aandacht nu eenmaal slechts op één ding tegelijk kunnen richten. Antwoord: NEE.

In onderzoek 3 wordt bevestigd dat mensen die veel multitasken dènken dat ze tot betere prestaties komen; het tegendeel blijkt waar. Antwoord: NEE.

Advies

Word een SINGLETASKER! En zo doe je dat:

  • Verdeel je werkdag in blokken. Zet e-mail, telefoon en internet uit en spreek met jezelf af dat je alleen op vaste tijden je e-mail afhandelt, telefoontjes beantwoordt enzovoorts.
  • Onderzoek wijst uit dat we de helft van de onderbrekingen aan onszelf te wijten hebben. Voel je vaak de verleiding opkomen koffie te halen? Adem dan even diep en richt je weer op datgene waar je mee bezig was. Op die manier train je je concentratie en zal je op den duur langer je aandacht bij één ding kunnen houden.
  • Komen er tijdens het werken aan één ding gedachten bij je op over andere dingen? Parkeer ze dan door ze op een papiertje te schrijven, dat geeft rust.
  • Betrap je jezelf erop dat je toch weer aan het multitasken bent, stop er dan mee, sluit vijf minuten je ogen en haal rustig adem. Dat maakt jouw werkgeheugen ‘schoon’ zodat je straks weer goed verder kunt; ook neemt stress erdoor af en verbetert op den duur jouw concentratie.
  • Komt er iets tussendoor dat echt niet kan wachten? Noteer dan eerst waar je gebleven bent en welke gedachten je in je hoofd hebt. Dat helpt later de draad sneller op te pakken.
  • Is het gelukt jouw aandacht bij één ding te houden? Beloon jezelf dan met iets leuks of lekkers – daarmee versterk je je nieuwe gedrag.
  • Wil je toch multitasken bij bepaalde bezigheden? Oefen die zo vaak dat je ze op de automatische piloot kunt doen. Dan houd je je breinkracht over voor een andere taak die je er goed naast kunt doen. Als je een eenvoudige maaltijd bereidt, kun je je vaatwasmachine alvast legen of net even een sopje door je ijskast halen. Als je de inhoud van een email of rapport wil overdenken, kun je koffie halen of je bureau opruimen.

LEES OOK: ‘ZIJN VROUWEN BETER IN MULTITASKEN DAN MANNEN?’
Herkenbaar is de eeuwige strijd tussen man en vrouw: mannen kunnen geen 2 dingen tegelijk, vrouwen wel. Die zijn daar juist erg sterk in. Is dit waar? We weten dat multitasken niet efficiënt is. Of vrouwen er dan toch beter in zijn en waarom dit dan zo is, lees je in dit artikel.

Aanmelden bij IndivForte

Aanmelden training / individueel traject of stel een vraag

Aanmelden/informatie

Bellen kan ook: 06 54 32 47 42

Diversen

Agenda

Online begeleiding en trainingen

Lid van VMBN categorie 1

Lid en certificatie VVM

Q

Je bent van harte welkom online en/of live in mijn praktijkruimte te Leiderdorp voor ACT-therapie, coaching, counselling, Mindfulness- en Compassietraining.
27 maart en 27 mei a.s. start ik met een 8-weekse MBCT Mindfulnesstraining en 25 maart en 29 mei a.s. met een 8-weekse MBST Compassietraining.

Ervaringen deelnemers en clienten

“Esther is een absolute vakvrouw en een topper in haar communiceren, coaching, counselling en natuurlijk mindfulness. Ik ben ontzettend blij dat ik elke keer weer nieuwe inzichten krijg en meer rust heb gevonden door middel van haar mindfulness(oefeningen). Esther is praktisch ingesteld en een down-to-earth coach. Ik ben onwijs dankbaar voor haar hulp.”

M.G. - 2020

Ervaringen deelnemers en clienten

Mindfulness en Stressvermindering bij IndivForte van Esther hebben mij enorm geholpen om weer even bij mijzelf stil te staan. Om tijd te nemen voor mijzelf en rust en balans te vinden. Ik heb de 8 weekse MBCT training gevolgd en daarna de vervolgtrainingen en ik ben van plan dat dit jaar minimaal nog eens te doen. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen!

A.S. - 2019

Ervaringen deelnemers en clienten

I followed a mindfulness base cognitive training with Esther from March until June. I began as a sceptic but with quiet encouragement from Esther I realised that this training would not only offer me calm and understanding during difficult points in my life but also that I now have the tools to really understand myself and deal with my feelings. Esther taught me that mindfulness works as it diverts all cognitive processing back to the present experience. She is a very likeable and knowledgeable person and comes across as someone who has found her niche in life. The training area is not only aesthetically pleasing but also very hygienic and geared to the needs of the present-day social-distancing norm.

C.H. – juni 2020

Ervaringen deelnemers en clienten

Esther heeft mij erg goed geholpen toen ik in een persoonlijke crisis belandde. Door haar rustige, professionele en toch persoonlijke houding en werkwijze heeft ze me mijn valkuilen en kracht doen inzien, waardoor ik snel weer stukken beter in mijn vel zat. Ook heeft ze me geholpen moeilijke beslissingen te maken en om te gaan met het verleden en de toekomst!

S.H. – juni 2015

Ervaringen deelnemers en clienten

In juni/juli 2014 heb ik de zelfmanagementtraining bij IndivForte gevolgd en deze training gaf mij al enige bewustwording. Vervolgens heb jij geadviseerd ook een individuele training bij IndivForte te volgen. Alhoewel ik vanwege ernstige privé- en zakelijke beslommeringen de afgelopen 4 a 5 jaren al meerdere psychologen heb bezocht ben jij als enige er in geslaagd na enerzijds gemelde workshop en anderzijds enkele individuele trainingssessies mij tot zowel confrontatie met mijzelf alsmede verandering te brengen. Waarvan akte! Jouw rustige benadering en wijze van vragen stellen omtrent de tevredenheid met het leven in het algemeen maakt dat ik zeer open en eerlijk jegens jou kan zijn opdat jij mij goed kan bijstaan en last but not least ik weer enigszins kan genieten van (kleine dingen van) het leven en daarmee gelukkig(er) kan worden. Chapeau!

R.B. – januari 2015

Adresgegevens

Waterbieskreek 46
2353 JH Leiderdorp
06 54 32 47 42

indivforte.nl
evds@indivforte.nl

KvK: 62143336
BTW: NL00172333 B67

LID CAT. 1 VMBN, MINDFULNESS REGISTER EN CERTIFICERING VVM

Logo vereniging voor mindfulness
Logo VMBN Trainer categorie 1

 

Logo gecertificeerd vereniging voor mindfulness

Adresgegevens

Waterbieskreek 46
2353 JH Leiderdorp
06 54 32 47 42

indivforte.nl
evds@indivforte.nl

KvK: 62143336
BTW: NL00172333 B67

Logo vereniging voor mindfulness
Logo VMBN Trainer categorie 1
Logo gecertificeerd vereniging voor mindfulness
SMR Minfulness trainer

© IndivForte Centrum voor Stressvermindering en Mindfulness