06 54 32 47 42
Roze bloesem - rust

Wat is Compassie?

Laat ik beginnen met te vermelden dat de trainingen die ik geef MBST-Compassietrainingen zijn: Mindfulness Based SELF-Compassion Training. Waarom dan ZELFcompassie? Het antwoord is mijns inziens eenvoudig. Als je niet Compassievol naar jezelf kunt zijn, kun je dat ook niet naar een ander. Het begint tenslotte bij jezelf. Gelukkig maar! De eerste 5 trainingsdagen gaan over Zelfcompassie. Vanaf trainingsdag 6 ontstaat er ruimte voor Compassie naar anderen. Meer uitleg over de trainingsdagen vind je op de pagina ‘8-weekse MBST-Compassietraining’.

David Dewulf

Ik ben opgeleid door David Dewulf, arts en autoriteit op het gebied van Mindfulness en Compassie. Hij leidt Mindfulness- en Compassietrainers op in België en Nederland en werkte jarenlang samen met verschillende universiteiten voor onderzoek op dit vakgebied. Ik gebruik het format van het 8-weekse MBST-programma dat David heeft ontwikkeld. Om Compassie en Zelfcompassie onderbouwd te kunnen toelichten, heb ik enkele teksten gebruikt uit het boek van David Dewulf, te weten: ‘Zelfcompassie in training en therapie’. Als je besluit de MBST-Compassietraining te gaan volgen, krijg je van mij trainingsmateriaal, bestaande uit een werkmap en audiobestanden. Ter aanvulling (het is niet nodig) kun je ervoor kiezen het boek ‘De Weg van Zelfcompassie’ van David Dewulf aan te schaffen.

coaching, richting kiezen

Compassie gaat niet om ‘simpelweg’ lief zijn. Compassie vraagt kracht en moed om te kunnen dealen met de realiteit van het leven. Het vraagt jouw openheid en bereidheid om pijn, ongemakken, frustraties, tegenslagen en onzekerheden niet uit de weg, maar juist aan te gaan.

Leefplezier

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat Zelfcompassietraining veerkracht, optimisme, welzijn en empathie verhoogt en samengaat met een betere gezondheid. De training zorgt ervoor dat je meer positieve emoties ervaart. Mensen met Zelfcompassie ondernemen meer actie om hun leven te veranderen, zodat het beter bij hen past. Hierdoor ontstaat meer werk- en leefplezier.

 

coaching, richting kiezen

Verantwoordelijkheid

Wellicht denk je dat Zelfcompassie ervoor zorgt dat je geen verantwoordelijkheid neemt. Dat je te veel zal goedpraten? Of je denkt dat Zelfcompassie het argument is waarmee anderen zichzelf goedpraten. Dit klopt niet. Zelfcompassie is niet jezelf goedpraten. Juist omdat je jouw kwetsbaarheid en imperfectie gaat leren aanvaarden, kun je ‘fouten’ in de ogen kijken, en dat is nu die eerste noodzakelijk stap om er uberhaupt verantwoordelijkheid voor te kunnen nemen. Op de werkvloer blijkt dat mensen met Zelfcompassie beter om kunnen gaan met vergissingen. Hartstikke constructief voor een goede samenwerking. En dan heb ik het nog niet eens gehad over miscommunicaties of onhandigheden binnen familie- en partnerrelaties. Wat een heerlijk idee dat je door Compassietraining elkaar beter leert begrijpen.

kalmte van water

Vier elementen

Je kunt vier elementen onderscheiden in Compassie. De eerste elementen kunnen gelijkgesteld worden met empathie. Compassie is dus een uitbreiding van empathie.
 

De vier elementen van Compassie

  • Pijn ‘echt’ zien
  • Meevoelen en dieper begrijpen
  • De diepe wens hebben dat het beter gaat
  • Iets (of niets) doen
 

De drie emotieregulatiesystemen

  • Het jaagsysteem (drijfveersysteem)
  • Het gevaarsysteem (dreigingssysteem)
  • Het zorgsysteem(veiligheidsysteem)

In de training leer je o.a. meer over de vier Compassie-elementen, het brein en de drie emotieregulatiesystemen.

Zoals eerder aangegeven kan Compassie zich dus ook op jezelf richten: Zelfcompassie. En voor de Westerse mens, die zo weinig aandacht heeft voor pijnlijke ervaringen en zo zelfkritisch is, is dat meer dan welkom. Driekwart van de mensen is meer kritisch op zichzelf dan anderen; slechts vijf procent is minder kritisch op zichzelf. Er is dus werk aan de winkel!

Zelfcompassie kan met veel oefening en een zorgvuldige begeleiding een plaats krijgen in jouw leven. Het is geen eenvoudig trucje om een doordrammend bestaan even aan te pakken, maar een fundamentele levenshouding die langzaamaan verandering kan brengen. Deze veranderingen zijn eigenlijk heel gewoon, maar in onze wereld toch zo bijzonder.

Krijgt jouw kritische kant teveel de overhand en wil je dit veranderen? Dan is de 8-weekse MBST-Compassie zeker iets voor jou! Ik hoop je te mogen verwelkomen in een trainingsgroepje van 4 personen in mijn trainingsruimte te Leiderdorp. Het is ook mogelijk online deel te nemen aan de training.

Aanmelden bij IndivForte

Aanmelden training / individueel traject of stel een vraag

Aanmelden/informatie

Bellen kan ook: 06 54 32 47 42

Diversen

Agenda
Online begeleiding en training

Lid van VMBN categorie 1
Lid en certificatie VVM

Meer weten

Artikelen over stress

Intakegesprek met Esther

Esther van Sluis

Spreekt het bovenstaande jou aan? Herken je hierin een behoefte aan individuele begeleiding of deelname aan een training? En wil je weten hoe ik jou kan begeleiden of wat een training jou kan brengen? Maak gerust een afspraak voor een intakegesprek. Samen onderzoeken we jouw hulpvraag en licht ik toe wat ik voor jou kan betekenen. Een intakegesprek kan zowel live in mijn praktijkruimte te Leiderdorp als online plaatsvinden.

 

Ik ben lid van en gecertificeerd door de Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland (VMBN lid cat. 1), het Mindfulness Register en de Vereniging voor Mindfulness (VVM). Mijn praktijk valt onder de Ethische Code/ Beroepscode voor Coaches en Counsellors (OVER ESTHER VAN DER SLUIS).

Ervaringen deelnemers en clienten

“Esther is een absolute vakvrouw en een topper in haar communiceren, coaching, counselling en natuurlijk mindfulness. Ik ben ontzettend blij dat ik elke keer weer nieuwe inzichten krijg en meer rust heb gevonden door middel van haar mindfulness(oefeningen). Esther is praktisch ingesteld en een down-to-earth coach. Ik ben onwijs dankbaar voor haar hulp.”

M.G. - 2020

Ervaringen deelnemers en clienten

Mindfulness en Stressvermindering bij IndivForte van Esther hebben mij enorm geholpen om weer even bij mijzelf stil te staan. Om tijd te nemen voor mijzelf en rust en balans te vinden. Ik heb de 8 weekse MBCT training gevolgd en daarna de vervolgtrainingen en ik ben van plan dat dit jaar minimaal nog eens te doen. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen!

A.S. - 2019

Ervaringen deelnemers en clienten

I followed a mindfulness base cognitive training with Esther from March until June. I began as a sceptic but with quiet encouragement from Esther I realised that this training would not only offer me calm and understanding during difficult points in my life but also that I now have the tools to really understand myself and deal with my feelings. Esther taught me that mindfulness works as it diverts all cognitive processing back to the present experience. She is a very likeable and knowledgeable person and comes across as someone who has found her niche in life. The training area is not only aesthetically pleasing but also very hygienic and geared to the needs of the present-day social-distancing norm.

C.H. – juni 2020

Ervaringen deelnemers en clienten

Esther heeft mij erg goed geholpen toen ik in een persoonlijke crisis belandde. Door haar rustige, professionele en toch persoonlijke houding en werkwijze heeft ze me mijn valkuilen en kracht doen inzien, waardoor ik snel weer stukken beter in mijn vel zat. Ook heeft ze me geholpen moeilijke beslissingen te maken en om te gaan met het verleden en de toekomst!

S.H. – juni 2015

Ervaringen deelnemers en clienten

In juni/juli 2014 heb ik de zelfmanagementtraining bij IndivForte gevolgd en deze training gaf mij al enige bewustwording. Vervolgens heb jij geadviseerd ook een individuele training bij IndivForte te volgen. Alhoewel ik vanwege ernstige privé- en zakelijke beslommeringen de afgelopen 4 a 5 jaren al meerdere psychologen heb bezocht ben jij als enige er in geslaagd na enerzijds gemelde workshop en anderzijds enkele individuele trainingssessies mij tot zowel confrontatie met mijzelf alsmede verandering te brengen. Waarvan akte! Jouw rustige benadering en wijze van vragen stellen omtrent de tevredenheid met het leven in het algemeen maakt dat ik zeer open en eerlijk jegens jou kan zijn opdat jij mij goed kan bijstaan en last but not least ik weer enigszins kan genieten van (kleine dingen van) het leven en daarmee gelukkig(er) kan worden. Chapeau!

R.B. – januari 2015

Adresgegevens

Waterbieskreek 46
2353 JH Leiderdorp
06 54 32 47 42

indivforte.nl
evds@indivforte.nl

KvK: 62143336
BTW: NL00172333 B67

LID CAT. 1 VMBN, MINDFULNESS REGISTER EN CERTIFICERING VVM

Logo vereniging voor mindfulness
Logo VMBN Trainer categorie 1

 

Logo gecertificeerd vereniging voor mindfulness

Adresgegevens

Waterbieskreek 46
2353 JH Leiderdorp
06 54 32 47 42

indivforte.nl
evds@indivforte.nl

KvK: 62143336
BTW: NL00172333 B67

Logo vereniging voor mindfulness
Logo VMBN Trainer categorie 1
Logo gecertificeerd vereniging voor mindfulness
SMR Minfulness trainer

© IndivForte Centrum voor Stressvermindering en Mindfulness