06 54 32 47 42

Positieve stress is stimulerend, negatieve stress ondermijnend

Positieve stress is voor iedereen herkenbaar. Je moet een deadline halen, je lichaam schiet vol adrenaline. Yes … je hebt de deadline gehaald en uitstekend werk afgeleverd. Wat een kick! Dit is gezonde stress. Dit heeft ieder mens nodig. Bij negatieve stress ligt dit anders. Het lastige van negatieve stress is namelijk, dat het sluimert. Je hebt het niet door. Je hebt niet meer door dat je chronisch last hebt van lichte stress. En dat is nu juist de gevaarlijke soort. Het soort stress waar jouw lichaam ongezond van wordt.

In mijn blog behandel ik stapsgewijs hoe je die negatieve stress bij jezelf en bij anderen kunt herkennen, wat je kunt doen als je het signaleert en hoe je kunt voorkomen dat je overspannen raakt of een burnout krijgt. Het eerste artikel gaat over bewustwording: het herkennen van chronische stress.

10 SIGNALEN OM ONGEZONDE, NEGATIEVE STRESS BIJ JEZELF TE HERKENNEN

SIGNAAL 1: Sneller geïrriteerd

 • Als je gefocust aan het werk bent, vind je het vervelend dat je doorlopend uit je concentratie gehaald wordt: Waarom vraagt iedereen toch alles aan mij? Zien ze niet dat ik het druk heb?
 • Feedback komt harder aan: Ik werk al zo hard, hoe kan iemand juist nu met kritiek komen?
 • Je ergert je sneller aan je collega’s: Waarom lacht die collega altijd zo overdreven? Waarom praten ze zo hard? Hebben ze zelf geen werk? Irritant dat die collega altijd ongevraagd zijn mening geeft.
 • Thuis heeft iedereen je nodig: Waarom moet ik de kinderen ophalen? Kunnen de kinderen niet op hun kamer spelen? Irritant dat geren en geschreeuw. Ze laten alles overal slingeren. Gek word ik ervan.

SIGNAAL 3: LICHAMELIJKE KLACHTEN

Iedereen heeft een zwakke plek. Je herkent het vast wel dat je lichamelijke klachten krijgt als je moe bent of gespannen. Jij krijgt hoofdpijn, een collega krijgt rugpijn of je partner krijgt juist een pijnlijke buik. Op het moment dat deze ‘kleine klachten’ vaker gaan voorkomen, kan dit een signaal zijn van de verkeerde stress. Het wordt serieus als je naast deze klachten, klachten krijgt die voor jou onbekend zijn. Voor het eerst een koortslip of een ontstoken oog? Een blaas- of keelontsteking? Het schiet opeens in je rug. Je komt niet meer overeind. Spit? Migraine? Hoe kom ik daar aan? Heb ik nog nooit gehad?

SIGNAAL 4: Moeilijk focussen/concentreren

 • Geconcentreerd werken kan lastig zijn als je afgeleid wordt door de geluidjes van je mobiel of pc, pratende collega’s of van alles wat er, als je bijvoorbeeld thuis werkt, om je heen gebeurt.
 • Je hebt op kantoor een stille plek gevonden. Of je werkt thuis en het huis is stil. En toch lukt het niet om te focussen.
 • Het lukt je eindelijk een verslag af te krijgen of een rapport te lezen. Maar moe dat je bent???
 • Normaal beantwoord je nog enkele emails en bel je nog klanten. Dit kun je echt niet meer opbrengen.
 • Je werkt langzamer en wordt minder productief.

SIGNAAL 6: Lichamelijk minder fit

Steeds vaker onrustig of slecht slapen. Het kan zijn dat je in de nacht transpirerend of met een nerveus gevoel wakker wordt en vervolgens moeilijk of niet meer in slaap komt. Hoogstwaarschijnlijk ga je liggen piekeren. Alles komt op je af. Langzaam ga je je steeds minder fit voelen overdag. Uiteindelijk sta je moe op en kost het je veel moeite om te beginnen aan een nieuwe dag.

SIGNAAL 8: Onzekerheid

Je straalt kracht uit. Je werkt hard en kan alles aan. Maar steeds regelmatiger stel je jezelf de vraag wat jouw toegevoegde waarde is? Op mijn werk ben ik niet meer zo snel. Ik haal deadlines niet. Ik werk slordiger dan iedereen van mij gewend is. Krijg negatieve feedback. Ik ben misschien toch niet geschikt voor mijn huidige functie? Ben ik een goede ouder? Maak ik mijn partner gelukkig? Je twijfelt over alles en kunt moeilijk beslissingen nemen.

SIGNAAL 9: Interesseverlies

 • Alles om je heen interesseert je minder. Een bevriende collega vertelt een verhaal over zijn kinderen of over haar nieuwe recept. Eigenlijk boeit je dit niet zo. Je wilt liever verder gaan met werken.
 • De opdracht is binnen! Je doet alsof je hierover opgewonden bent, maar eigenlijk maakt het je niet zoveel uit.
 • Eenmaal thuis vertelt je partner over zijn of haar dag, maar jij kijkt liever televisie of valt even in slaap op de bank.

SIGNAAL 10: Dagschommelingen

Je voelt je goed. Een half uur later voel je je helemaal niet goed, zonder enige aanleiding. Waar komen die emoties vandaan? Dit herken ik niet van mezelf? Bij het kijken naar een droevige film lopen de tranen over mijn gezicht, maar als ik kijk naar die grappige film komen die tranen ook … van het lachen.

Chronische stress

Als je meerdere signalen herkent en het gaat je belemmeren in je dagelijkse functioneren thuis en op je werk, dan heb je last van chronische stress. De gevaarlijke en ongezonde soort! Wat je hieraan kunt doen op korte termijn en op lange termijn kun je lezen in mijn artikel: ‘5 stappen naar minder stress èn aan het werk met 10 praktische tips‘!

Ik kan wel alvast prijsgeven dat het bewust worden van het feit dat je last hebt van deze ongezonde, negatieve stress één van de grootste stappen is om te leren omgaan met stress.

Zijn deze tips niet voldoende? Ga naar de pagina: COACHING EN COUNSELLINGvoor meer informatie over professionele stressbegeleiding.

 

Stressvermindering

Aanmelden bij IndivForte

Aanmelden training / individueel traject of stel een vraag

Aanmelden/informatie

Bellen kan ook: 06 54 32 47 42

Diversen

Agenda

Online begeleiding en trainingen

Lid van VMBN categorie 1

Lid en certificatie VVM

Ervaringen deelnemers en clienten

“Esther is een absolute vakvrouw en een topper in haar communiceren, coaching, counselling en natuurlijk mindfulness. Ik ben ontzettend blij dat ik elke keer weer nieuwe inzichten krijg en meer rust heb gevonden door middel van haar mindfulness(oefeningen). Esther is praktisch ingesteld en een down-to-earth coach. Ik ben onwijs dankbaar voor haar hulp.”

M.G. - 2020

Ervaringen deelnemers en clienten

Mindfulness en Stressvermindering bij IndivForte van Esther hebben mij enorm geholpen om weer even bij mijzelf stil te staan. Om tijd te nemen voor mijzelf en rust en balans te vinden. Ik heb de 8 weekse MBCT training gevolgd en daarna de vervolgtrainingen en ik ben van plan dat dit jaar minimaal nog eens te doen. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen!

A.S. - 2019

Ervaringen deelnemers en clienten

I followed a mindfulness base cognitive training with Esther from March until June. I began as a sceptic but with quiet encouragement from Esther I realised that this training would not only offer me calm and understanding during difficult points in my life but also that I now have the tools to really understand myself and deal with my feelings. Esther taught me that mindfulness works as it diverts all cognitive processing back to the present experience. She is a very likeable and knowledgeable person and comes across as someone who has found her niche in life. The training area is not only aesthetically pleasing but also very hygienic and geared to the needs of the present-day social-distancing norm.

C.H. – juni 2020

Ervaringen deelnemers en clienten

Esther heeft mij erg goed geholpen toen ik in een persoonlijke crisis belandde. Door haar rustige, professionele en toch persoonlijke houding en werkwijze heeft ze me mijn valkuilen en kracht doen inzien, waardoor ik snel weer stukken beter in mijn vel zat. Ook heeft ze me geholpen moeilijke beslissingen te maken en om te gaan met het verleden en de toekomst!

S.H. – juni 2015

Ervaringen deelnemers en clienten

In juni/juli 2014 heb ik de zelfmanagementtraining bij IndivForte gevolgd en deze training gaf mij al enige bewustwording. Vervolgens heb jij geadviseerd ook een individuele training bij IndivForte te volgen. Alhoewel ik vanwege ernstige privé- en zakelijke beslommeringen de afgelopen 4 a 5 jaren al meerdere psychologen heb bezocht ben jij als enige er in geslaagd na enerzijds gemelde workshop en anderzijds enkele individuele trainingssessies mij tot zowel confrontatie met mijzelf alsmede verandering te brengen. Waarvan akte! Jouw rustige benadering en wijze van vragen stellen omtrent de tevredenheid met het leven in het algemeen maakt dat ik zeer open en eerlijk jegens jou kan zijn opdat jij mij goed kan bijstaan en last but not least ik weer enigszins kan genieten van (kleine dingen van) het leven en daarmee gelukkig(er) kan worden. Chapeau!

R.B. – januari 2015

Adresgegevens

Waterbieskreek 46
2353 JH Leiderdorp
06 54 32 47 42

indivforte.nl
evds@indivforte.nl

KvK: 62143336
BTW: NL00172333 B67

LID CAT. 1 VMBN, MINDFULNESS REGISTER EN CERTIFICERING VVM

Logo vereniging voor mindfulness
Logo VMBN Trainer categorie 1

 

Logo gecertificeerd vereniging voor mindfulness

Adresgegevens

Waterbieskreek 46
2353 JH Leiderdorp
06 54 32 47 42

indivforte.nl
evds@indivforte.nl

KvK: 62143336
BTW: NL00172333 B67

Logo vereniging voor mindfulness
Logo VMBN Trainer categorie 1
Logo gecertificeerd vereniging voor mindfulness
SMR Minfulness trainer

© IndivForte Centrum voor Stressvermindering en Mindfulness

Q

Je bent van harte welkom online en/of live in mijn praktijkruimte te Leiderdorp voor ACT-therapie, coaching, counselling, Mindfulness- en Compassietraining.
27 maart en 27 mei a.s. start ik met een 8-weekse MBCT Mindfulnesstraining en 25 maart en 29 mei a.s. met een 8-weekse MBST Compassietraining.