06 54 32 47 42

Wat doe je als je negatieve stress signaleert bij een collega?

Je mag van geluk spreken als een collega of leidinggevende ziet dat je kans maakt om overvallen te worden door een burnout! Waarom? Een burnout krijg je door lichte, altijd aanwezige negatieve stress. Dit merk je zelf meestal niet meer, omdat het sluimert, totdat je OPEENS NIETS MEER KUNT. En dan bedoel ik ook echt NIETS MEER.

Je staat voor de vaatwasmachine en ziet het als een enorme klus om deze te legen. Met een loodzwaar gevoel en als vastgenageld sta je aan de vloer van je keuken. Je kunt niets meer, bent volledig opgebrand. Je zet je computer aan en staart naar je scherm. E-mails zie je wel, maar eigenlijk ook niet. Je hebt een drukkend gevoel, bent afwezig en blokkeert volledig. Je kunt niets meer, bent leeg. Eenmaal overvallen door een burnout, ben je gemiddeld 3 maanden van de werkvloer. Het duurt een jaar voordat je weer volledig kunt functioneren en dan alleen met een aangepaste levensstijl.

Hoe kun je dit voorkomen? Bewustwording. Bewust worden dat je ongezond leeft. Vandaag nog beginnen om veranderingen aan te brengen in je leven. Lees het artikel ‘5 stappen naar minder stress èn aan het werk met 10 praktische tips’.

Hoe help je een collega als je doorhebt dat diegene gebukt gaat onder chronische stress?

Dat lees je in de onderstaande 10 tips voor leidinggevenden en medewerkers!

TIP 1

Lees het artikel ‘Stresssignalen bij anderen herkennen’ en check of jouw teamlid of collega minimaal last heeft van 3 of 4 van deze signalen. Als je daar zeker van bent, kun je verder gaan met de volgende 9 tips.

TIP 2

Stimuleer om iets leuks te gaan doen in lunchtijd of op een ander moment. Bijvoorbeeld wandelen, naar de film of theater, sporten, sauna. Dit kan net iets doorbreken en motiveren om vaker ontspanning te zoeken.

coaching, richting kiezen

TIP 3

Adviseer om vaker ‘nee’ te zeggen. Als je ‘nee’ op je werk zegt, wordt vaak aangenomen dat collega’s denken dat je de functie niet aankunt. Als je van een collega of leidinggevende hoort, dat je wel ‘nee’ kunt zeggen tegen werk of opdrachten, zonder negatieve consequenties, wordt de drempel om ‘nee’ te zeggen een stuk lager.

TIP 4

Adviseer om niet te streven naar een 10 … een 7 of 8 is ook prima.

TIP 5

Maak bespreekbaar wat je bij die ander ziet. Mensen schamen zich voor stress. Het wordt als een teken van zwakte gezien. Dit klopt niet. Het zijn juist de krachtige, betrokken, ambitieuze, hardwerkende mensen die stress- en burnoutgevoelig zijn.

Tip 8

Maak samen een plan voor het tijdelijk verminderen van de werkdruk.

Tip 9

Onderzoek de werkomgeving. Niet iedereen kan werken op een drukke werkplek, voor sommige medewerkers kan dit zeer stressvol zijn.

coaching, richting kiezen
Kansen voor leidinggevenden

Tip 10

Als leidinggevende kun je een overbelast teamlid een ‘burnoutpreventie‘-traject aanbieden. Met 6 tot 8 sessies kun je voorkomen dat hij of zij opbrandt en een lange tijd afwezig zal zijn. Een ‘burnoutpreventie’-traject bestaat o.a. uit werken aan bewustwording, het hervinden van het evenwicht tussen draagkracht en draaglast, ontspanningsoefeningen en introductie Mindfulness en Compassie.

We werken aan vraagstukken zoals:

 • Wat speelt er momenteel in mijn leven?
 • Wat zijn mijn persoonlijke prioriteiten?
 • Waar werk ik zo hard naar toe?
 • Wat wil ik ECHT?
 • Wat kost mij energie?
 • Wat geeft mij energie?
 • Waar zit mijn kracht?
 • Waar ben ik goed in?
 • Wat gebeurt er als ik ‘nee’ zeg?
 • Hoe kan ik anders denken?
 • Hoe kan ik situaties en gebeurtenissen anders beoordelen?
 • Hoe geef en ontvang ik feedback?

Resultaat van een traject is dat medewerkers flexibel leren omgaan met uitdagingen op de werkvloer, een betere relatie opbouwen met zichzelf en de mensen om zich heen, zich beter leren te ontspannen (thuis en op het werk) en inzicht krijgen in automatische patronen en obstakels in het dagelijkse leven en hoe ze hiermee vervolgens bewust en effectief om kunnen gaan. De gesprekken vinden plaats in mijn praktijk te Leiderdorp.

Aanmelden bij IndivForte

Aanmelden training / individueel traject of stel een vraag

Aanmelden/informatie

Bellen kan ook: 06 54 32 47 42

Diversen

Agenda

Online begeleiding en trainingen

Lid van VMBN categorie 1

Lid en certificatie VVM

Q

Je bent van harte welkom online en/of live in mijn praktijkruimte te Leiderdorp voor ACT-therapie, coaching, counselling, Mindfulness- en Compassietraining.
27 maart en 27 mei a.s. start ik met een 8-weekse MBCT Mindfulnesstraining en 25 maart en 29 mei a.s. met een 8-weekse MBST Compassietraining.

Ervaringen deelnemers en clienten

“Esther is een absolute vakvrouw en een topper in haar communiceren, coaching, counselling en natuurlijk mindfulness. Ik ben ontzettend blij dat ik elke keer weer nieuwe inzichten krijg en meer rust heb gevonden door middel van haar mindfulness(oefeningen). Esther is praktisch ingesteld en een down-to-earth coach. Ik ben onwijs dankbaar voor haar hulp.”

M.G. - 2020

Ervaringen deelnemers en clienten

Mindfulness en Stressvermindering bij IndivForte van Esther hebben mij enorm geholpen om weer even bij mijzelf stil te staan. Om tijd te nemen voor mijzelf en rust en balans te vinden. Ik heb de 8 weekse MBCT training gevolgd en daarna de vervolgtrainingen en ik ben van plan dat dit jaar minimaal nog eens te doen. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen!

A.S. - 2019

Ervaringen deelnemers en clienten

I followed a mindfulness base cognitive training with Esther from March until June. I began as a sceptic but with quiet encouragement from Esther I realised that this training would not only offer me calm and understanding during difficult points in my life but also that I now have the tools to really understand myself and deal with my feelings. Esther taught me that mindfulness works as it diverts all cognitive processing back to the present experience. She is a very likeable and knowledgeable person and comes across as someone who has found her niche in life. The training area is not only aesthetically pleasing but also very hygienic and geared to the needs of the present-day social-distancing norm.

C.H. – juni 2020

Ervaringen deelnemers en clienten

Esther heeft mij erg goed geholpen toen ik in een persoonlijke crisis belandde. Door haar rustige, professionele en toch persoonlijke houding en werkwijze heeft ze me mijn valkuilen en kracht doen inzien, waardoor ik snel weer stukken beter in mijn vel zat. Ook heeft ze me geholpen moeilijke beslissingen te maken en om te gaan met het verleden en de toekomst!

S.H. – juni 2015

Ervaringen deelnemers en clienten

In juni/juli 2014 heb ik de zelfmanagementtraining bij IndivForte gevolgd en deze training gaf mij al enige bewustwording. Vervolgens heb jij geadviseerd ook een individuele training bij IndivForte te volgen. Alhoewel ik vanwege ernstige privé- en zakelijke beslommeringen de afgelopen 4 a 5 jaren al meerdere psychologen heb bezocht ben jij als enige er in geslaagd na enerzijds gemelde workshop en anderzijds enkele individuele trainingssessies mij tot zowel confrontatie met mijzelf alsmede verandering te brengen. Waarvan akte! Jouw rustige benadering en wijze van vragen stellen omtrent de tevredenheid met het leven in het algemeen maakt dat ik zeer open en eerlijk jegens jou kan zijn opdat jij mij goed kan bijstaan en last but not least ik weer enigszins kan genieten van (kleine dingen van) het leven en daarmee gelukkig(er) kan worden. Chapeau!

R.B. – januari 2015

Adresgegevens

Waterbieskreek 46
2353 JH Leiderdorp
06 54 32 47 42

indivforte.nl
evds@indivforte.nl

KvK: 62143336
BTW: NL00172333 B67

LID CAT. 1 VMBN, MINDFULNESS REGISTER EN CERTIFICERING VVM

Logo vereniging voor mindfulness
Logo VMBN Trainer categorie 1

 

Logo gecertificeerd vereniging voor mindfulness

Adresgegevens

Waterbieskreek 46
2353 JH Leiderdorp
06 54 32 47 42

indivforte.nl
evds@indivforte.nl

KvK: 62143336
BTW: NL00172333 B67

Logo vereniging voor mindfulness
Logo VMBN Trainer categorie 1
Logo gecertificeerd vereniging voor mindfulness
SMR Minfulness trainer

© IndivForte Centrum voor Stressvermindering en Mindfulness