Wat doe je als je negatieve stress signaleert bij een teamlid of collega?

Je mag van geluk spreken als een collega of leidinggevende ziet dat je kans maakt om overvallen te worden door een burnout! Waarom? Een burnout krijg je door lichte, altijd aanwezige negatieve stress. Dit merk je zelf meestal niet meer, omdat het sluimert, totdat je OPEENS NIETS MEER KUNT. En dan bedoel ik ook echt NIETS MEER.

Je staat voor de vaatwasmachine en ziet het als een enorme klus om deze te legen. Met een loodzwaar gevoel en als vastgenageld sta je aan de vloer van je keuken. Je kunt niets meer, bent volledig opgebrand. Je zet je computer aan en staart naar je scherm. Emails zie je wel, maar eigenlijk ook niet. Je hebt een drukkend gevoel, bent afwezig en blokkeert volledig. Je kunt niets meer, bent leeg. Eenmaal overvallen door een burnout, ben je gemiddeld 3 maanden van de werkvloer. Het duurt een jaar voordat je weer volledig kunt functioneren en dan alleen met een aangepaste levensstijl.

Hoe kun je dit voorkomen? Bewustwording. Bewust worden dat je ongezond leeft. Vandaag nog beginnen om veranderingen aan te brengen in je leven. Lees het artikel ‘5 stappen naar minder stress èn aan het werk met 10 praktische tips’.

Help een teamlid of collega en lees de 10 tips
voor leidinggevenden en medewerkers wat
je kunt doen, als je die sluimerende stress
bij iemand signaleert

TIP 1

negatieve stress

Lees het artikel ‘Stresssignalen bij anderen herkennen’ en check of jouw teamlid of collega minimaal last heeft van 3 of 4 van deze signalen. Als je daar zeker van bent, kun je verder gaan met de volgende 9 tips.

TIP 2

Stimuleer om iets leuks te gaan doen in lunchtijd of op een ander moment. Bijvoorbeeld wandelen, naar de film of theater, sporten, sauna. Dit kan net iets doorbreken en motiveren om vaker ontspanning te zoeken.

TIP 3

Adviseer om vaker ‘nee’ te zeggen. Als je ‘nee’ op je werk zegt, wordt vaak aangenomen dat collega’s denken dat je de functie niet aankunt. Als je van een collega of leidinggevende hoort, dat je wel ‘nee’ kunt zeggen tegen werk of opdrachten, zonder negatieve consequenties, wordt de drempel om ‘nee’ te zeggen een stuk lager.

TIP 4

Adviseer om niet te streven naar een 10 … een 7 of 8 is ook prima.

TIP 5

Maak bespreekbaar wat je bij die ander ziet. Mensen schamen zich voor stress. Het wordt als een teken van zwakte gezien. Dit klopt niet. Het zijn juist de krachtige, betrokken, ambitieuze, hardwerkende mensen die stress- en burnoutgevoelig zijn.

TIP 6

De één zijn stress is de ander zijn ontspanning. Er is dus nauwelijks een algemeen geldende stressreducerende maatregel te bedenken, die goed is voor alle medewerkers in alle bedrijven. Maak bespreekbaar wat de belangrijkste bronnen van stress zijn.

TIP 7

Adviseer om vaker hulp te vragen. Ook hulp vragen is geen teken van zwakte. Het is een teken van samenwerking.

TIP 8

Maak samen een plan voor het tijdelijk verminderen van de werkdruk.

 

TIP 9

Onderzoek de werkomgeving. Niet iedereen kan werken op een drukke werkplek, voor sommige medewerkers kan dit zeer stressvol zijn.

stress

TIP 10

Als leidinggevende kun je een overbelast teamlid een ‘burnoutpreventie‘-traject aanbieden. Met 6 tot 8 sessies kun je voorkomen dat hij of zij opbrandt en een lange tijd afwezig zal zijn. Bij een ‘burnoutpreventie’-traject gaan we o.a. werken aan bewustwording, aan het hervinden van het evenwicht tussen draagkracht en draaglast, met ontspanningsoefeningen en met anders denken.

Zijn deze tips niet voldoende? Ga naar de pagina: COACHING EN COUNSELLING voor meer informatie over professionele stressbegeleiding.

OVER ESTHER VAN DER SLUIS (schrijver van dit artikel)

Facebooklinkedinmail