Wat doe je als je negatieve stress signaleert bij een collega?
Je mag van geluk spreken als een collega of leidinggevende ziet dat je kans maakt om overvallen te worden door een burnout! Waarom? Een burnout krijg je door lichte, altijd aanwezige negatieve stress. Dit merk je zelf meestal niet meer, omdat het sluimert, totdat je OPEENS NIETS MEER KUNT. En dan bedoel ik ook echt NIETS MEER.
Je staat voor de vaatwasmachine en ziet het als een enorme klus om deze te legen. Met een loodzwaar gevoel en als vastgenageld sta je aan de vloer van je keuken. Je kunt niets meer, bent volledig opgebrand. Je zet je computer aan en staart naar je scherm. E-mails zie je wel, maar eigenlijk ook niet. Je hebt een drukkend gevoel, bent afwezig en blokkeert volledig. Je kunt niets meer, bent leeg. Eenmaal overvallen door een burnout, ben je gemiddeld 3 maanden van de werkvloer. Het duurt een jaar voordat je weer volledig kunt functioneren en dan alleen met een aangepaste levensstijl.
Hoe kun je dit voorkomen? Bewustwording. Bewust worden dat je ongezond leeft. Vandaag nog beginnen om veranderingen aan te brengen in je leven. Lees het artikel ‘5 stappen naar minder stress èn aan het werk met 10 praktische tips’.
Hoe help je een collega als je doorhebt dat diegene gebukt gaat onder chronische stress?
Dat lees je in de onderstaande 10 tips voor leidinggevenden en medewerkers!
TIP 1
Lees het artikel ‘Stresssignalen bij anderen herkennen’ en check of jouw teamlid of collega minimaal last heeft van 3 of 4 van deze signalen. Als je daar zeker van bent, kun je verder gaan met de volgende 9 tips.
TIP 2
Stimuleer om iets leuks te gaan doen in lunchtijd of op een ander moment. Bijvoorbeeld wandelen, naar de film of theater, sporten, sauna. Dit kan net iets doorbreken en motiveren om vaker ontspanning te zoeken.
TIP 3
Adviseer om vaker ‘nee’ te zeggen. Als je ‘nee’ op je werk zegt, wordt vaak aangenomen dat collega’s denken dat je de functie niet aankunt. Als je van een collega of leidinggevende hoort, dat je wel ‘nee’ kunt zeggen tegen werk of opdrachten, zonder negatieve consequenties, wordt de drempel om ‘nee’ te zeggen een stuk lager.
TIP 4
Adviseer om niet te streven naar een 10 … een 7 of 8 is ook prima.
TIP 5
Maak bespreekbaar wat je bij die ander ziet. Mensen schamen zich voor stress. Het wordt als een teken van zwakte gezien. Dit klopt niet. Het zijn juist de krachtige, betrokken, ambitieuze, hardwerkende mensen die stress- en burnoutgevoelig zijn.
TIP 6
De één zijn stress is de ander zijn ontspanning. Er is dus nauwelijks een algemeen geldende stressreducerende maatregel te bedenken, die goed is voor alle medewerkers in alle bedrijven. Maak bespreekbaar wat de belangrijkste bronnen van stress zijn.
TIP 7
Adviseer om vaker hulp te vragen. Ook hulp vragen is geen teken van zwakte. Het is een teken van samenwerking.
Tip 8
Maak samen een plan voor het tijdelijk verminderen van de werkdruk.
Tip 9
Onderzoek de werkomgeving. Niet iedereen kan werken op een drukke werkplek, voor sommige medewerkers kan dit zeer stressvol zijn.
Tip 10
Als leidinggevende kun je een overbelast teamlid een ‘burnoutpreventie‘-traject aanbieden. Met 6 tot 8 sessies kun je voorkomen dat hij of zij opbrandt en een lange tijd afwezig zal zijn. Een ‘burnoutpreventie’-traject bestaat o.a. uit werken aan bewustwording, het hervinden van het evenwicht tussen draagkracht en draaglast, ontspanningsoefeningen en introductie Mindfulness en Compassie.
We werken aan vraagstukken zoals:
- Wat speelt er momenteel in mijn leven?
- Wat zijn mijn persoonlijke prioriteiten?
- Waar werk ik zo hard naar toe?
- Wat wil ik ECHT?
- Wat kost mij energie?
- Wat geeft mij energie?
- Waar zit mijn kracht?
- Waar ben ik goed in?
- Wat gebeurt er als ik ‘nee’ zeg?
- Hoe kan ik anders denken?
- Hoe kan ik situaties en gebeurtenissen anders beoordelen?
- Hoe geef en ontvang ik feedback?
Resultaat van een traject is dat medewerkers flexibel leren omgaan met uitdagingen op de werkvloer, een betere relatie opbouwen met zichzelf en de mensen om zich heen, zich beter leren te ontspannen (thuis en op het werk) en inzicht krijgen in automatische patronen en obstakels in het dagelijkse leven en hoe ze hiermee vervolgens bewust en effectief om kunnen gaan. De gesprekken vinden plaats in mijn praktijk te Leiderdorp.
Aanmelden bij IndivForte
Aanmelden training / individueel traject of stel een vraag
Bellen kan ook: 06 54 32 47 42
Diversen
Online begeleiding en trainingen
Lid en certificatie VVM
Lid van ACBS
Geschreven door: Esther van der Sluis
Voor meer informatie over de trainingen:
Ga naar de pagina ‘Mindfulnesstrainingen’ of
Ga naar de pagina ‘Compassietrainingen’
Voor meer informatie over individuele begeleiding:
Ga naar de pagina ‘Coaching en counselling’
Adresgegevens
Waterbieskreek 46
2353 JH Leiderdorp
06 54 32 47 42
indivforte.nl
evds@indivforte.nl
KvK: 62143336
BTW: NL00172333 B67
LID CAT. 1 VMBN, ACBS, MINDFULNESS REGISTER EN CERTIFICERING VVM
Adresgegevens
Waterbieskreek 46
2353 JH Leiderdorp
06 54 32 47 42
indivforte.nl
evds@indivforte.nl
KvK: 62143336
BTW: NL00172333 B67
© IndivForte Centrum voor Stressvermindering en Mindfulness