06 54 32 47 42

Mindfulness en Compassie: ontdekkingsreis naar stressvermindering

In dit artikel beschrijf ik mijn reis in de wereld van stressreductie, Mindfulness en Compassie. Levenservaring is een belangrijk onderdeel van mijn ontwikkeling tot ervaren coach/counsellor en Mindfulness- en Compassietrainer. Ik heb op weg naar professionaliteit mogen ontdekken dat het toelaten van Mindfulness en Zelfcompassie essentieel is geweest om een vrijer, blijer en relaxter mens te zijn en ben daar erg dankbaar voor. Ik hoop dat mijn verhaal jou inspireert, op wat voor manier dan ook.

Mierenhoop

In het hoogseizoen kwam het voor dat we vroeg in de ochtend begonnen met ontbijtjes serveren, waarna geleidelijk het gehele strand veranderde in een mierenhoop van mensen. Met 20 medewerkers voorzagen wij het strand, het terras en ons paviljoen van strandbedjes en -stoelen, eten, drinken en ijsjes. In de avond veranderde onze zaak en voorterras in een overbezet restaurant, terwijl er op het zijterras en een stuk afgezet strand een bruiloftsfeest gaande was. Na het sluiten van de keuken, veranderde onze binnenruimte in een feestlocatie met liveband en dj. Als we ergens in nacht -na vieren- klaar waren met schoonmaken, stonden in de ochtend -rond achten- de ontbijtklanten alweer voor de deur. Wat heb ik daar mooie herinneringen aan! Eén groot avontuur dat 13 jaar mocht duren!

ontdekkingsreis feest

Over het randje door negatieve stress

Stress is voor mij wel degelijk een probleem geworden toen Chris ongeneselijk ziek werd. Van het ene op het andere moment was ik mijn maatje kwijt en werd ik mantelzorger. Het was intens en heftig om Chris te zien lijden. Het was erg verdrietig om mijn man en de vader van onze zoons te verliezen, maar met name de negatieve factoren, die van buiten ons gezin kwamen, gaven mij onbeschrijfelijk veel stress.

Ontdekkingsreis boek op hoofd over het randje

De verantwoordelijkheid van mijn één-ouderschap ervaarde ik niet als zwaar. Integendeel: het voelde …. als vanzelf. Het was wel veel en druk. Vrijwel iedere schoolvakantie logeerde ik met de kinderen bij mijn ouders om bij te tanken. Met behulp van familie en vrienden kon ik mij verder aardig redden.

Toch lag overbelasting altijd op de loer. Vakanties en rustperiodes waren onmisbaar. Dit maakte dat het lang goed bleef gaan. Het ging pas mis zodra daar een negatieve stressfactor aan toegevoegd werd. Onder andere een nieuwe, maar destructieve relatie en 2 opeenvolgende werkgevers met grensoverschrijdend gedrag, hebben mij meerdere malen over het randje geduwd met burnout en depressie als gevolg.

Moe sporten gezond

​Begin van mijn ontdekkingsreis

Een tijdje daarna hoorde ik op een verjaardagsfeestje iemand praten over innerlijke rust. Bleek dat een goede kennis van mij ‘Ascension’-meditatieweekenden organiseerde. Ik heb mij meteen aangemeld. Het was een fijne, warme, vertrouwde, bijzondere ervaring. Mijn eerste introductie met begeleide meditatie. Het smaakte naar meer. Alhoewel dat ‘meer’ in eerste instantie uitbleef, was dit wel het echte begin van mijn ontdekkingsreis.

Het was voor mij nog niet tastbaar genoeg om het volledig te absorberen. Daar ben ik te nuchter voor. Het zomaar iets doen, met onvoldoende theoretische verdieping en praktische uitleg, werkt op de lange termijn niet.

Tot mijn grote verbazing was daar opeens dat Mindfulnesswerkboek van David Dewulf weer?! Het bleek dat Mindfulnessbeoefening een onderdeel was van mijn coach/counsellor-studie met datzelfde boek waar ik in mijn eentje niet doorheen kon komen. Dat kon toch geen toeval zijn …. hihihi!?

Ruby Wax

En …. mijn ontdekkingsreis ging verder toen ik belandde in een depressie. Een aflevering van College Tour met Ruby Wax heeft veel veranderingen in mijn leven teweeggebracht. Ik herinner mij zo verbaasd te zijn, dat Ruby Wax,  voor mij bekend als hyperactieve, dol-komische, prettig gestoorde, brutale interviewster en comédienne met kort rood stekeltjes haar en bloedrode lipstick, haar hele leven al geteisterd werd door zware depressies. Dat kwam binnen!

Zij vertelde dat ze alles had geprobeerd om van haar jaarlijks terugkerende depressies af te komen. Psychiaters, psychologen, therapieën, medicatie … niets hielp echt. Met de gedachte: “Als het dan toch niet lukt om er af te komen, wil ik minimaal begrijpen wat er in mijn brein gebeurt als ik in een sombere stemming terechtkom”, is Ruby op latere leeftijd de menselijke geest gaan bestuderen. Ze behaalde een Graad in Psychotherapie en een Master in Mindfulness aan de Universiteit van Oxford en gaf aan dat dit haar leven gered heeft.

Boeken van Ruby Wax

Tem je geest
Frazzled, Mindfulness gids voor geestelijk welzijn
Mens, Upgrade je brein met Ruby Wax
De Mindfulnessgids om niet gek te worden

Ontdekkingsreis schoen indivForte
Ontdekkingsreis schoen indivForte
Ontdekkingsreis schoen indivForte
notities maken voor ontdekkingsreis

Na deze uitzending heb ik enkele boeken van haar aangeschaft. In ‘Tem je geest’, het eerste boek dat ik las, laat Wax op haar eigenzinnige manier zien hoe onze constant doorjakkerende en zelfkritische gedachten ons gestrest en angstig kunnen maken. Daarnaast legt ze uit hoe we deze cirkel kunnen doorbreken. We moeten verbindingen in onze gedachten opnieuw aanleggen en zo rust vinden in deze hectische wereld. Door het boek heen vertelt Wax op prettig leesbare, ontroerende en vaak hilarische wijze haar eigen verhaal en hoe ze Mindfulness in haar leven heeft toegelaten. Door dit boek heb ik tijdens een sombere periode dubbel gelegen van het lachen en geleerd dat hersens veranderbaar zijn door Mindfulnessbeoefening.

notities maken voor ontdekkingsreis

Wetenschap

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat hersencellen opnieuw geprogrammeerd kunnen worden. Patronen in jouw brein kunnen veranderen door levenservaringen en de gedachten die je vervolgens over die ervaringen hebt. De hersenen zijn als een kneedbaar stuk klei dat zo’n anderhalve kilo weegt. Je kunt ze opnieuw vormgeven door het doorbreken van oude, mentale gewoontes. Dat doe je door het creëren van nieuwe, flexibele denkwijzen.

Door constante Mindfulnessbeoefening is er iets in mijn hersens veranderd waardoor het negatieve minder scherp is geworden. Tevens ben ik bewuster van zowel mijn positieve als negatieve gedachten in het huidige moment. Dit maakt dat ik, VOORDAT een negatieve gedachte belemmerend werkt, ik kan kiezen welke ik volg en welke niet. In het ‘hier en nu’ zijn is volledig verweven met mijn leven. Ik heb gedurende de gehele dag van die ‘wakker-zijn’-momenten. Zo fijn is dat! Ga voor meer uitleg over Mindfulness naar de pagina: ‘Wat is Mindfulness

Mindfulnessbeoefening werd ook onderdeel van de individuele begeleiding van mijn cliënten. Inmiddels heb ik meerdere Mindfulnesstrainersopleidingen gevolgd, waardoor ik gecertificeerd MBCT- en MBSR Mindfulnesstrainer ben en al vele jaren deze trainingen geef.  Grappig om te vermelden is, dat ik … wederom geheel onverwacht (?!) ….tijdens een vervolgtrainersopleiding aangenaam verrast werd met datzelfde Mindfulnesswerkboek dat jarenlang onder het stof in mijn boekenkast heeft gestaan. Eén van mijn opleiders was namelijk David Dewulf. Toeval bestaat toch niet …. hihihi

ontdek

Mijn ontdekkingsreis gaat verder met Compassie

In oktober 2021 heb ik vanwege gezondheidsproblematiek besloten om mijn volle praktijk tijdelijk te sluiten. Een goed besluit. Het was het vervolg van mijn ontdekkingsreis.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat Zelfcompassietraining veerkracht, optimisme, welzijn en empathie verhoogt en samengaat met een betere gezondheid. De training zorgt ervoor dat je meer positieve emoties ervaart. Mensen met Zelfcompassie ondernemen meer actie om hun leven te veranderen, zodat het beter bij hen past. Dat laatste heb ik gedaan. Het jaar 2022 heeft in het teken gestaan van een verbouwing en verhuizing in Nederland en een huis kopen in Griekenland. En dat allemaal om meer tijd en rust te creëren voor alles wat voor mij en mijn dierbaren belangrijk is. Een droom is werkelijkheid geworden: wonen, werken en leven zowel in Nederland als in Griekenland.

Zelfcompassietrainerschap was mijn logische volgende reisbestemming. Na een jaar bezig te zijn geweest met verbouwingen en verhuizingen kreeg ik de behoefte mijzelf verder te ontwikkelen en voorbereidingen te treffen om weer aan het werk te gaan. Ik heb mij aangemeld voor de opleiding en ben inmiddels gecertificeerd MBST-Compassietrainer (Mindfulness Based Self Compassion Training). Zelfcompassie heeft meer zachtheid voor mijzelf gebracht en mildheid naar anderen. Daarnaast zeker ook Compassievolle strengheid door zo nu en dan vastberaden tegen mezelf te zeggen: “En nu is het genoeg. Deze gedachten slaan echt nergens op. Die aannames kloppen gewoon niet. Jij kunt hier niets aan doen. Je bent helemaal goed zoals je bent … en dat weet je best wel!”.

Tijdens mijn opleidingen van de afgelopen jaren heb ik veel over mezelf geleerd. Inzichten die maken dat ik mij een vrijer mens voel. Ja, ik ben soms onrustig, maar weet dat het tijdelijk is. Ja, ik heb soms twijfels, maar weet dat het antwoord zich vanzelf aandient. Ja, ik heb soms verdriet, maar weet dat dit een puur gevoel is, dat bij het leven hoort. Ja, ik ben soms somber, maar weet dat als het er mag zijn, het ook vanzelf weer overgaat. Ja, ik ben soms boos, maar voel mij opgelucht dat deze emotie er ook mag zijn.

Mediteren Aegina Esther van der Sluis

Als ik loop langs de groene weilanden, de onstuimige zee of de kleurrijke bossen in Nederland of als ik mediteer in de ruige bergen of langs de azuurblauwe zee van mijn geliefde eiland Aegina, ervaar ik de ruimte om te kunnen dealen met de minder fijne dingen die mijn pad kruisen. Ook voel ik de vrijheid om intens te kunnen genieten van alle kleine en grote dingen die mijn leven zo fijn en aangenaam maken.

-Esther van der Sluis-

Aanmelden bij IndivForte

Aanmelden training / individueel traject of stel een vraag

Aanmelden/informatie

Bellen kan ook: 06 54 32 47 42

Diversen

Agenda

Online begeleiding en trainingen

Lid van VMBN categorie 1

Lid en certificatie VVM

Ervaringen deelnemers en clienten

“Esther is een absolute vakvrouw en een topper in haar communiceren, coaching, counselling en natuurlijk mindfulness. Ik ben ontzettend blij dat ik elke keer weer nieuwe inzichten krijg en meer rust heb gevonden door middel van haar mindfulness(oefeningen). Esther is praktisch ingesteld en een down-to-earth coach. Ik ben onwijs dankbaar voor haar hulp.”

M.G. - 2020

Ervaringen deelnemers en clienten

Mindfulness en Stressvermindering bij IndivForte van Esther hebben mij enorm geholpen om weer even bij mijzelf stil te staan. Om tijd te nemen voor mijzelf en rust en balans te vinden. Ik heb de 8 weekse MBCT training gevolgd en daarna de vervolgtrainingen en ik ben van plan dat dit jaar minimaal nog eens te doen. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen!

A.S. - 2019

Ervaringen deelnemers en clienten

I followed a mindfulness base cognitive training with Esther from March until June. I began as a sceptic but with quiet encouragement from Esther I realised that this training would not only offer me calm and understanding during difficult points in my life but also that I now have the tools to really understand myself and deal with my feelings. Esther taught me that mindfulness works as it diverts all cognitive processing back to the present experience. She is a very likeable and knowledgeable person and comes across as someone who has found her niche in life. The training area is not only aesthetically pleasing but also very hygienic and geared to the needs of the present-day social-distancing norm.

C.H. – juni 2020

Ervaringen deelnemers en clienten

Esther heeft mij erg goed geholpen toen ik in een persoonlijke crisis belandde. Door haar rustige, professionele en toch persoonlijke houding en werkwijze heeft ze me mijn valkuilen en kracht doen inzien, waardoor ik snel weer stukken beter in mijn vel zat. Ook heeft ze me geholpen moeilijke beslissingen te maken en om te gaan met het verleden en de toekomst!

S.H. – juni 2015

Ervaringen deelnemers en clienten

In juni/juli 2014 heb ik de zelfmanagementtraining bij IndivForte gevolgd en deze training gaf mij al enige bewustwording. Vervolgens heb jij geadviseerd ook een individuele training bij IndivForte te volgen. Alhoewel ik vanwege ernstige privé- en zakelijke beslommeringen de afgelopen 4 a 5 jaren al meerdere psychologen heb bezocht ben jij als enige er in geslaagd na enerzijds gemelde workshop en anderzijds enkele individuele trainingssessies mij tot zowel confrontatie met mijzelf alsmede verandering te brengen. Waarvan akte! Jouw rustige benadering en wijze van vragen stellen omtrent de tevredenheid met het leven in het algemeen maakt dat ik zeer open en eerlijk jegens jou kan zijn opdat jij mij goed kan bijstaan en last but not least ik weer enigszins kan genieten van (kleine dingen van) het leven en daarmee gelukkig(er) kan worden. Chapeau!

R.B. – januari 2015

Adresgegevens

Waterbieskreek 46
2353 JH Leiderdorp
06 54 32 47 42

indivforte.nl
evds@indivforte.nl

KvK: 62143336
BTW: NL00172333 B67

LID CAT. 1 VMBN, MINDFULNESS REGISTER EN CERTIFICERING VVM

Logo vereniging voor mindfulness
Logo VMBN Trainer categorie 1

 

Logo gecertificeerd vereniging voor mindfulness

Adresgegevens

Waterbieskreek 46
2353 JH Leiderdorp
06 54 32 47 42

indivforte.nl
evds@indivforte.nl

KvK: 62143336
BTW: NL00172333 B67

Logo vereniging voor mindfulness
Logo VMBN Trainer categorie 1
Logo gecertificeerd vereniging voor mindfulness
SMR Minfulness trainer

© IndivForte Centrum voor Stressvermindering en Mindfulness