06 54 32 47 42

Hoe voorkom je een burn-out bij jou of je medewerkers?

Het voorkomen van een burn-out is een manier van leven. Bewust leven. Je bewust zijn van wie JIJ bent en wat JIJ nodig hebt om tevreden en gelukkig te zijn. Dit begint met goed voor jezelf zorgen. Vind je dit egoïstisch? Dat klopt. Een beetje egoïsme heb je nodig. Bovendien als je niet goed voor jezelf zorgt, kun je uiteindelijk ook niet goed voor een ander zorgen. Als je altijd ‘ja’ tegen een ander zegt, zeg je te vaak ‘nee’ tegen jezelf.

Een burn-out overkomt je. Zonder aankondiging. Ziek van te hard werken. Het overkomt toegewijde medewerkers die te hoge eisen aan zichzelf stellen. Lees meer over een burnout in het IndivForte-artikel: ‘Wat doe je als je negatieve stress signaleert bij een teamlid of collega?’.

burnout

De eerste verantwoordelijkheid ter voorkoming van een burnout ligt bij jezelf. Familieleden en collega’s kunnen in beperkte mate ondersteunen bij het nemen van preventiemaatregelen. Dat neemt niet weg dat werkgevers ook verantwoordelijk zijn voor het voorkomen van een burnout bij hun personeel, door bijvoorbeeld te zorgen voor realistische taakomschrijvingen en voldoende autonomie en inspraak. Deze verantwoordelijkheid kan zover gaan dat rechters bedrijven geregeld schadevergoedingen opleggen vanwege een te hoge werkdruk.

Bewustwording en het verminderen van stress is een belangrijke preventieve stap ter voorkoming van een burnout. In het IndivForte-artikel: ‘5 stappen naar minder stress èn aan het werk met 10 praktische tips!’ lees je hoe je stress kunt verminderen. Stress en burnout gaan samen.

Voor mij zeer herkenbaar als Esther èn als stresscoach en stresscounsellor. Het boek is niet alleen een bevestiging van mijn kennis, ervaringen en conclusies, maar zeker ook weer een eyeopener. Leren is een proces dat gelukkig altijd doorgaat. De hoofdverantwoordelijkheid ligt dus bij jezelf, maar het helpt enorm als jouw leidinggevende begrijpt hoe je dan die toegewijde medewerkers optimaal kunt managen.

8 handvatten voor het managen van toegewijde medewerkers

3. Iedereen is anders

Weet dat stresscurven niet voor iedereen gelijk zijn. Wat voor jou nog een plezier is, kan voor je medewerkers al een last zijn. In die situatie worden jouw werkplezier, motivatie en het rendement van je inspanningen vergroot door extra opdrachten, maar die van je medewerkers worden er door verkleind. Als je in die situatie extra druk op ze uitoefent, verslechtert de situatie. Ken daarom de stresscurve van je medewerkers en ontlast ze bijtijds. Overlaad bovendien mensen niet met werk. Wie nooit klaar is, houdt daar een ontevreden gevoel aan over.

4. Uitdagingen

Zorg dat mensen op uitdagende criteria worden beoordeeld. Het mag best een beetje pijn doen om aan die eisen te voldoen, maar het mag geen blessures opleveren. Zorg bovendien voor voldoende hersteltijd. Wat dat betreft lijkt werken op sport: stretch and relax!

Burnout

5. Gezond werkklimaat

Zorg voor een gezond werkklimaat. Als mensen de kritische succesfactor van jouw onderneming zijn, moet je ze niet als een hoofd met een bundeltje vlees en botten in een muf kantoor plaatsen. Frisse lucht, prettig meubilair en uitzicht op groen zijn niet alleen aangenaam voor je medewerkers, ze bevorderen bovendien hun creativiteit en productiviteit. Geld uitgeven voor het veraangenamen van de werkomgeving is geen luxe, maar een interessante investering.

6. Thuiswerken

Bedenk hoeveel tijd je medewerkers thuis besteden aan hun werk. Doe omgekeerd dan ook niet moeilijk wanneer ze in de ‘de tijd van de baas’ aandacht geven aan privézaken, maar zorg voor een royale ondersteuning.

 Dit was de werkgever. Nu ben jij aan de beurt. Bewust leven en het verminderen van stress is genoemd. Wanneer het gaat om de leefdruk te verminderen, is er overigens weinig verschil tussen zelfstandige ondernemers en mensen in loondienst. Kiezen en grenzen stellen is voor beide groepen even moeilijk. Maar het loont wel. De kwantiteit van je activiteiten daalt wellicht, maar de kwaliteit van je leven wordt er veel groter van.

9 handvatten voor mensen die hoge eisen aan zichzelf stellen

 

1. Ambitie

Doe het werk waar je echte ambitie ligt. Laat je bij je carrière niet leiden door wat ‘ze’ vinden. Er zijn immers veel te veel ‘ze’s’ om rekening mee te kunnen houden. Probeer te ontdekken waar je zelf warm voor loopt en waar je goed in bent. Bezieling en competentie maken werk leuk.

2.Benchmarking

Benchmarking (je spiegelen aan de best presterende concurrent) is misschien interessant voor bedrijven. Voor mensen die hoge eisen aan zichzelf stellen is het levensgevaarlijk. Want volkomen ten onrechte gaan ze dan twijfelen aan hun eigen doorzettingsvermogen en arbeidsethos. Vaar op je eigen kompas en ontdek welke inzet voor jou reëel, gezond en prettig is.

3. Grenzen

Zoals je in kerken en kloosters niet met de deur in huis valt, maar via een soort sluis van de ene ruimte naar de andere gaat, zo krijg je rust in je hoofd door telkens een moment van bezinning te creëeren tussen verschillende activiteiten. Laat activiteiten niet allemaal in elkaar overlopen. Trek grenzen en markeer die met rustmomenten. Dat voorkomt dat spanning en opwinding worden opgebouwd.

team werkgever en werknemer onder de loop bij IndivForte

7. Herken

Leer te herkennen welke signalen bij jou duiden op overbelasting. Slapeloosheid, prikkelbaarheid, hoofdpijn, stramme schouders, het idee nergens tijd voor vrij te kunnen maken of ongewoon snel tot tranen geroerd zijn? Neem de signalen serieus. Neem gas terug. Die signalen kunnen voorboden van groter onheil zijn, of op zijn minst wijzen ze je erop dat je onder je optimum presteert.

8. Stop

Stop altijd voor rood licht. Er zijn betere manieren om tijd te ontfutselen aan Vadertje Tijd. Doe aan timemanagement. Ontdek bijvoorbeeld wanneer je het meest effectief bent en reserveer die tijd voor de moeilijke klussen. Neem ook de tijd voor belangrijke zaken die op lange termijn spelen. Laat je niet voortdurend afleiden. Maak een realistische planning. Of nog beter: maak een pessimistische planning waarbij je met veel tegenslag rekening houdt. Dan is de kans het grootst dat je –zelfs in een van de tijdgebrek vergeven wereld- tijd overhoudt.

wrkplek

9. rust

In een cultuur die vitaliteit vereert, is vermoeidheid sloom en politiek volkomen incorrect. Toch is het verstandig vermoeidheid te beschouwen als een signaal om rust te nemen. Opnieuw is er een geruststelling voor calvinisten: ledigheid is niet des duivels oorkussen, maar een rendabele investering in je werkvermogen. Door gas terug te nemen zet je in feite een tandje bij. Als je bovendien geniet van je welverdiende rust, is dat helemaal mooi meegenomen.

Heeft dit artikel je geraakt? Dan kun je drie dingen doen.

TEN EERSTE bewuster leven met minder stress, waardoor je een gelukkiger, vrolijker, vrijer mens wordt, voor jezelf èn voor je omgeving.

TEN TWEEDE kun je het boek lezen van Annegreet van Bergen. Een aanrader!

TEN DERDE kun je gaan naar de pagina: COACHING EN COUNSELLING voor meer informatie over professionele stressbegeleiding, zowel voor particulieren, medewerkers van bedrijven, als voor teams.

 

yes

Aanmelden bij IndivForte

Aanmelden training / individueel traject of stel een vraag

Aanmelden/informatie

Bellen kan ook: 06 54 32 47 42

Diversen

Agenda

Online begeleiding en trainingen

Lid van VMBN categorie 1

Lid en certificatie VVM

Q

Je bent van harte welkom online en/of live in mijn praktijkruimte te Leiderdorp voor ACT-therapie, coaching, counselling, Mindfulness- en Compassietraining.
27 maart en 27 mei a.s. start ik met een 8-weekse MBCT Mindfulnesstraining en 25 maart en 29 mei a.s. met een 8-weekse MBST Compassietraining.

Ervaringen deelnemers en clienten

“Esther is een absolute vakvrouw en een topper in haar communiceren, coaching, counselling en natuurlijk mindfulness. Ik ben ontzettend blij dat ik elke keer weer nieuwe inzichten krijg en meer rust heb gevonden door middel van haar mindfulness(oefeningen). Esther is praktisch ingesteld en een down-to-earth coach. Ik ben onwijs dankbaar voor haar hulp.”

M.G. - 2020

Ervaringen deelnemers en clienten

Mindfulness en Stressvermindering bij IndivForte van Esther hebben mij enorm geholpen om weer even bij mijzelf stil te staan. Om tijd te nemen voor mijzelf en rust en balans te vinden. Ik heb de 8 weekse MBCT training gevolgd en daarna de vervolgtrainingen en ik ben van plan dat dit jaar minimaal nog eens te doen. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen!

A.S. - 2019

Ervaringen deelnemers en clienten

I followed a mindfulness base cognitive training with Esther from March until June. I began as a sceptic but with quiet encouragement from Esther I realised that this training would not only offer me calm and understanding during difficult points in my life but also that I now have the tools to really understand myself and deal with my feelings. Esther taught me that mindfulness works as it diverts all cognitive processing back to the present experience. She is a very likeable and knowledgeable person and comes across as someone who has found her niche in life. The training area is not only aesthetically pleasing but also very hygienic and geared to the needs of the present-day social-distancing norm.

C.H. – juni 2020

Ervaringen deelnemers en clienten

Esther heeft mij erg goed geholpen toen ik in een persoonlijke crisis belandde. Door haar rustige, professionele en toch persoonlijke houding en werkwijze heeft ze me mijn valkuilen en kracht doen inzien, waardoor ik snel weer stukken beter in mijn vel zat. Ook heeft ze me geholpen moeilijke beslissingen te maken en om te gaan met het verleden en de toekomst!

S.H. – juni 2015

Ervaringen deelnemers en clienten

In juni/juli 2014 heb ik de zelfmanagementtraining bij IndivForte gevolgd en deze training gaf mij al enige bewustwording. Vervolgens heb jij geadviseerd ook een individuele training bij IndivForte te volgen. Alhoewel ik vanwege ernstige privé- en zakelijke beslommeringen de afgelopen 4 a 5 jaren al meerdere psychologen heb bezocht ben jij als enige er in geslaagd na enerzijds gemelde workshop en anderzijds enkele individuele trainingssessies mij tot zowel confrontatie met mijzelf alsmede verandering te brengen. Waarvan akte! Jouw rustige benadering en wijze van vragen stellen omtrent de tevredenheid met het leven in het algemeen maakt dat ik zeer open en eerlijk jegens jou kan zijn opdat jij mij goed kan bijstaan en last but not least ik weer enigszins kan genieten van (kleine dingen van) het leven en daarmee gelukkig(er) kan worden. Chapeau!

R.B. – januari 2015

Adresgegevens

Waterbieskreek 46
2353 JH Leiderdorp
06 54 32 47 42

indivforte.nl
evds@indivforte.nl

KvK: 62143336
BTW: NL00172333 B67

LID CAT. 1 VMBN, MINDFULNESS REGISTER EN CERTIFICERING VVM

Logo vereniging voor mindfulness
Logo VMBN Trainer categorie 1

 

Logo gecertificeerd vereniging voor mindfulness

Adresgegevens

Waterbieskreek 46
2353 JH Leiderdorp
06 54 32 47 42

indivforte.nl
evds@indivforte.nl

KvK: 62143336
BTW: NL00172333 B67

Logo vereniging voor mindfulness
Logo VMBN Trainer categorie 1
Logo gecertificeerd vereniging voor mindfulness
SMR Minfulness trainer

© IndivForte Centrum voor Stressvermindering en Mindfulness