Wat is Compassie?
Laat ik beginnen met te vermelden dat de trainingen die ik geef MBST-Compassietrainingen zijn: Mindfulness Based SELF-Compassion Training. Waarom dan ZELFcompassie? Het antwoord is mijns inziens eenvoudig. Als je niet Compassievol naar jezelf kunt zijn, kun je dat ook niet naar een ander. Het begint tenslotte bij jezelf. Gelukkig maar! De eerste 5 trainingsdagen gaan over Zelfcompassie. Vanaf trainingsdag 6 ontstaat er ruimte voor Compassie naar anderen. Meer uitleg over de trainingsdagen vind je op de pagina ‘8-weekse MBST-Compassietraining’.
David Dewulf
Ik ben opgeleid door David Dewulf, arts en autoriteit op het gebied van Mindfulness en Compassie. Hij leidt Mindfulness- en Compassietrainers op in België en Nederland en werkte jarenlang samen met verschillende universiteiten voor onderzoek op dit vakgebied. Ik gebruik het format van het 8-weekse MBST-programma dat David heeft ontwikkeld. Om Compassie en Zelfcompassie onderbouwd te kunnen toelichten, heb ik enkele teksten gebruikt uit het boek van David Dewulf, te weten: ‘Zelfcompassie in training en therapie’. Als je besluit de MBST-Compassietraining te gaan volgen, krijg je van mij trainingsmateriaal, bestaande uit een werkmap en audiobestanden. Ter aanvulling (het is niet nodig) kun je ervoor kiezen het boek ‘De Weg van Zelfcompassie’ van David Dewulf aan te schaffen.
Compassie gaat niet om ‘simpelweg’ lief zijn. Compassie vraagt kracht en moed om te kunnen dealen met de realiteit van het leven. Het vraagt jouw openheid en bereidheid om pijn, ongemakken, frustraties, tegenslagen en onzekerheden niet uit de weg, maar juist aan te gaan.
Leefplezier
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat Zelfcompassietraining veerkracht, optimisme, welzijn en empathie verhoogt en samengaat met een betere gezondheid. De training zorgt ervoor dat je meer positieve emoties ervaart. Mensen met Zelfcompassie ondernemen meer actie om hun leven te veranderen, zodat het beter bij hen past. Hierdoor ontstaat meer werk- en leefplezier.
Compassie of zelfmedelijden
Zelfcompassie is overigens geen zelfmedelijden. Van zelfmedelijden word je alleen maar ongelukkiger; anderen rondom jou overigens ook. Niemand heeft graag klagers in de buurt. Het werkt dus ook isolerend. Dankzij de wijsheid van Zelfcompassie leer je begrijpen dat pijnlijke gevoelens en tegenslagen erbij horen. En dat niemand daarvan gespaard wordt. Zo leer je dit beter aanvaarden en ga je niet langer in gevecht met wat er al is. Je piekert en klaagt niet langer. Dit zorgt er bovendien voor dat er meer ruimte ontstaat voor vreugde en liefde in je leven, zelfs als het even moeilijk gaat.
Verantwoordelijkheid
Wellicht denk je dat Zelfcompassie ervoor zorgt dat je geen verantwoordelijkheid neemt. Dat je te veel zal goedpraten? Of je denkt dat Zelfcompassie het argument is waarmee anderen zichzelf goedpraten. Dit klopt niet. Zelfcompassie is niet jezelf goedpraten. Juist omdat je jouw kwetsbaarheid en imperfectie gaat leren aanvaarden, kun je ‘fouten’ in de ogen kijken, en dat is nu die eerste noodzakelijk stap om er uberhaupt verantwoordelijkheid voor te kunnen nemen. Op de werkvloer blijkt dat mensen met Zelfcompassie beter om kunnen gaan met vergissingen. Hartstikke constructief voor een goede samenwerking. En dan heb ik het nog niet eens gehad over miscommunicaties of onhandigheden binnen familie- en partnerrelaties. Wat een heerlijk idee dat je door Compassietraining elkaar beter leert begrijpen.
Vier elementen
De vier elementen van Compassie
- Pijn ‘echt’ zien
- Meevoelen en dieper begrijpen
- De diepe wens hebben dat het beter gaat
- Iets (of niets) doen
De drie emotieregulatiesystemen
- Het jaagsysteem (drijfveersysteem)
- Het gevaarsysteem (dreigingssysteem)
- Het zorgsysteem(veiligheidsysteem)
In de training leer je o.a. meer over de vier Compassie-elementen, het brein en de drie emotieregulatiesystemen.
Zoals eerder aangegeven kan Compassie zich dus ook op jezelf richten: Zelfcompassie. En voor de Westerse mens, die zo weinig aandacht heeft voor pijnlijke ervaringen en zo zelfkritisch is, is dat meer dan welkom. Driekwart van de mensen is meer kritisch op zichzelf dan anderen; slechts vijf procent is minder kritisch op zichzelf. Er is dus werk aan de winkel!
Zelfcompassie betekent
- Milder worden met jezelf
- Begripvoller worden voor jezelf
- Je imperfectie kunnen aanvaarden
- Je eigen beste vriend worden
- Jezelf behandelen zoals je zou willen dat jouw beste vriend jou behandelt
- Jezelf behandelen zoals jij jouw beste vriend zou behandelen
Zelfcompassie kan met veel oefening en een zorgvuldige begeleiding een plaats krijgen in jouw leven. Het is geen eenvoudig trucje om een doordrammend bestaan even aan te pakken, maar een fundamentele levenshouding die langzaamaan verandering kan brengen. Deze veranderingen zijn eigenlijk heel gewoon, maar in onze wereld toch zo bijzonder.
Krijgt jouw kritische kant teveel de overhand en wil je dit veranderen? Dan is de 8-weekse MBST-Compassie zeker iets voor jou! Ik hoop je te mogen verwelkomen in een trainingsgroepje van 4 personen in mijn trainingsruimte te Leiderdorp. Het is ook mogelijk online deel te nemen aan de training.
Aanmelden bij IndivForte
Aanmelden training / individueel traject of stel een vraag
Bellen kan ook: 06 54 32 47 42
Diversen
Agenda
Online begeleiding en training
Meer weten
Intakegesprek met Esther
Spreekt het bovenstaande jou aan? Herken je hierin een behoefte aan individuele begeleiding of deelname aan een training? En wil je weten hoe ik jou kan begeleiden of wat een training jou kan brengen? Maak gerust een afspraak voor een intakegesprek. Samen onderzoeken we jouw hulpvraag en licht ik toe wat ik voor jou kan betekenen. Een intakegesprek kan zowel live in mijn praktijkruimte te Leiderdorp als online plaatsvinden.
Ik ben lid van en gecertificeerd door de Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland (VMBN lid cat. 1), het Mindfulness Register en de Vereniging voor Mindfulness (VVM). Mijn praktijk valt onder de Ethische Code/ Beroepscode voor Coaches en Counsellors (OVER ESTHER VAN DER SLUIS).
Adresgegevens
Waterbieskreek 46
2353 JH Leiderdorp
06 54 32 47 42
indivforte.nl
evds@indivforte.nl
KvK: 62143336
BTW: NL00172333 B67
LID CAT. 1 VMBN, ACBS, MINDFULNESS REGISTER EN CERTIFICERING VVM
Adresgegevens
Waterbieskreek 46
2353 JH Leiderdorp
06 54 32 47 42
indivforte.nl
evds@indivforte.nl
KvK: 62143336
BTW: NL00172333 B67
© IndivForte Centrum voor Stressvermindering en Mindfulness