Ouderenworkshop ‘Verbintenis laat je stralen’

Naarmate je richting de 70 gaat, word je minder flexibel in het omgaan met stressvolle gebeurtenissen. En juist dan kun je te maken krijgen met vraagstukken die horen bij deze levensfase, zoals het opgeven van zelfstandigheid, minder fit of zelfs ziek zijn, verhuizing uit het bestaande netwerk en het omgaan met verlies van een partner of andere dierbaren. Het gevoel van eenzaamheid kan dichtbij liggen.

 

Laten we het gevoel van eenzaamheid eens onder de loep nemen. Eenzaamheid is heel gewoon. Iedereen kan zich in zijn leven een periode eenzaam voelen. In sterke of lichte mate. Het overkomt niet alleen ouderen. Uit onderzoek blijkt dat mensen in de leeftijd tussen de 65 en 79 jaar even vaak eenzaam zijn als mensen tussen de 25 en 64 jaar. Jongeren tussen de 15 en 24 jaar en mensen van 80 jaar en ouder zijn vaker eenzaam.

 

Eenzaamheid komt dus veel voor: meer dan een miljoen mensen in Nederland voelt zich sterk eenzaam. Je kunt je eenzaam voelen omdat je met weinig mensen contact hebt. Dit noemen we sociale eenzaamheid en heeft te maken met het aantal relaties dat je hebt. Maar ook omdat je met niemand je diepste gevoelens kan delen: emotionele eenzaamheid. Het zegt namelijk iets over de kwaliteit van de relaties die je hebt.

 

Hoe fijn zou het zijn als je over bovenstaande vraagstukken, over fijne en minder fijne gebeurtenissen uit je leven of over koetjes-en-kalfjes met leeftijdsgenoten kunt praten? Het delen van ervaringen maakt het leven een stuk aangenamer.

 

‘Verbintenis laat je stralen’ is een workshop waarin ouderen gestimuleerd worden op een zo open en eerlijk mogelijke manier verbinding met elkaar te maken. Deelnemers leren dat er meer kan schuilen achter een nors gezicht of een glimlach dan wordt aangenomen. Aannames worden op speelse wijze besproken. Door zich kwetsbaar op te stellen, hun harten naar elkaar te openen en hun bereidwilligheid om een ander te vertrouwen, laten alle deelnemers zien wat we al wisten als kind: we zijn 1 grote familie.

 

Deze workshop is ontwikkeld door IndivForte Stressvermindering & Mindfulness in samenwerking met Santa Gopal van Gopal Advocatuur en de Hindoe Ouderen Bond Den Haag (HOB). Wil je je inschrijven, stuur mij dan een mailtje en ik breng je in contact met de Hindoe Ouderen Bond.