Coaching / counselling: algemeen, stress, burnout, adhd, hsp

Voel je je gestrest? Wellicht ook wat somber? Zo’n onbestemd gevoel? Je zit niet lekker in je vel. Op zich niets mis mee. Dit overkomt iedereen weleens. Het wordt pas lastig als dit langer aanhoudt en het je belemmert in jouw dagelijks functioneren. Soms is het duidelijk wat de oorzaak is van dit ontevreden gevoel, bijvoorbeeld door een te hoge werkdruk of stressvolle gebeurtenissen: thuis of op jouw werk. Soms weet je niet wat jou dit rotgevoel geeft. Je voelt je ongelukkig en weet niet waarom?

Algemene problematiek

coaching en counselling IndivForteIndividuele coaching en counselling (zowel LIVE als ONLINE begeleiding is mogelijk) geven jou in eerste instantie de mogelijkheid jouw verhaal te vertellen … zonder consequenties … zonder goedbedoelde adviezen …

 • Heb je het gevoel dat je niet uit je leven haalt wat erin zit?
 • Loopt er iets niet goed in jouw leven?
 • Ben je niet gelukkig, bijvoorbeeld door een verlies, een schokkende gebeurtenis, eenzaamheid, een scheiding, relatieproblemen of werkgerelateerde problemen?
 • Wil je ervaren hoe het is om dit met iemand te bespreken. Tijd alleen voor jou, in mijn praktijk of tijdens een gesprekswandeling?
 • Wil je voelen hoe het is als er door een onafhankelijke professional, zonder oordeel, naar je geluisterd wordt?
 • Wil je op zoek naar gemiste kansen en ongebruikte mogelijkheden; naar wat er beter kan in jouw leven?
 • Wil je leren hoe je effectiever met jouw problemen om kunt gaan, nu en in de toekomst?

Dan is individuele coaching en counselling zeker iets voor jou. Ik geef je geen adviezen. Ik zeg niet wat je moet doen. Dat weet je namelijk zelf. Het antwoord waar jouw onrust vandaan komt, zit in jou. Wat ik doe, is je helpen om het vertrouwen in jezelf te herstellen. Ieder mens is krachtig. Ieder mens is wijs. Mijn bedrijfsnaam is IndivForte: ‘Kracht van het individu’. Ik begeleid je naar het vinden of terugvinden van innerlijke rust en eigen kracht en wijsheid.

Iedere cliënt benader ik op een andere manier. Ik werk cliëntgericht; begeleid daar waar de behoefte ligt. Mijn cliënt staat centraal. Ik beheers verschillende technieken en tools die tijdens coaching en counselling ingezet kunnen worden, zodat het proces resultaatgericht en effectief verloopt. Voorbeelden zijn de Roos van Leary, Kernkwadranten van Ofman, teamrollen van Belbin, Logische Niveaus van Bateson, Byron Katie, G-schema, MINDFULNESS (Mindfulness Based Stress Reduction en Mindfulness Based Cognitive Therapy), Voice Dialogue, Innerlijke Kind, PSR-model (Positive Stress Reduction) en Hartcoherentie.

 • Het brengt je rust, zonder dat je leven saai wordt
 • Het maakt je fit, zonder dat je constant in beweging hoeft te zijn
 • Het geeft je levensvreugde, zonder dat je nooit verdriet mag hebben
 • Het maakt je nieuwsgierig, zonder dat je alles hoeft te weten
 • Het geeft je structuur, zonder dat het gaat benauwen
 • Het maakt je bewust, zonder dat je altijd alert moet zijn
 • Het maakt je blij met jezelf, zonder dat je niets aan jezelf mag veranderen

Stress

coaching en counselling IndivForte

Stress kan je vergelijken met een boog. De spanning in de boog geeft de pijl de energie die hij nodig heeft om zijn doel te bereiken. Zonder stress in de boog komt de pijl nergens. Als we de boog echter te hard spannen of ‘overspannen’, dan verliest deze zijn veerkracht en breekt uiteindelijk. Hetzelfde gebeurt als we na gebruik de boog vergeten te ‘ontspannen’. De bedoeling is dus niet om alle stress te vermijden, maar om een optimaal stressniveau te vinden dat jou motiveert en een stimulans is voor groei en ontwikkeling. Als coach en counsellor kan ik jou daarin begeleiden en bovendien leren tijdig te signaleren wanneer stress ongezonde vormen begint aan te nemen.

Burnout

Burnout kent drie dimensies: uitputting, cynisme en verminderde persoonlijke bekwaamheid. Persoonlijkheidskenmerken spelen voor een deel wel een rol bij het ontstaan van werkstress en burnout, maar voor zowel stabiele als labiele persoonlijkheden geldt dat de bron van het kwaad primair is gelegen in een stressvolle werksituatie. Burnout overvalt. Opeens … na een incident op het werk, een ruzie met een partner, een dagje vrij, een verjaardag … stort je letterlijk en figuurlijk in! Sommige mensen belanden zelfs op de Intensive Care, vanwege het vermoeden van een hartaanval, anderen hebben last van zware paniekaanvallen, trillen, acute pleinvrees of voortdurend huilen.

Mensen zijn absoluut ziek, maar eigenlijk gaat het niet om een ‘ziekte’. Meer om klachten bij gezonde mensen, die voorheen meestal gewoon ‘te goed’ gefunctioneerd hebben. Eerst af en toe een slechte dag, dan vaker vermoeid met een gevoel van spanning na het werk en ten slotte een spanningsgevoel nog voor de werkdag begint. Vaak nemen mensen met deze problemen dagen vrij wanneer zij het niet meer vol kunnen houden Ze kunnen zich minder goed concentreren, de aandacht minder goed richten en een veel gehoorde klacht is dat allerlei zaken worden vergeten. Het gaat mis als de spanning verder oploopt na een fusie of een reorganisatie of als er thuis iets heftigs gebeurt. De term ‘burnout’ doet vermoeden dat het afgelopen is. Dat hoeft gelukkig niet het geval te zijn. 

De meeste mensen die tijdens burnout professioneel begeleid zijn, beschrijven jaren later hun burnout-ervaring als “Het beste wat mij is overkomen … !” Ze blikken namelijk niet alleen terug op een zware periode in hun leven, maar ook naar een serieuze ‘Wake-up-call!’. Een burnout verplicht je anders in het leven te gaan staan, waardoor je uiteindelijk een vrijer en blijer mens wordt. Zorgvuldig begeleid ik jou naar het fysiek, psychologisch, mentaal en spiritueel (in de betekenis van zingeving) hervinden van jezelf, waardoor je bewuster gaat leven met heel veel meer leef- en werkplezier

Fase 1: De klachten en klachtreductie
Fase 2: De persoonlijkheid en cognitieve therapie
Fase 3: De werksituatie

Vaak kan je na 2 of 3 maanden jouw werk geleidelijk aan weer oppakken. Tegelijkertijd kun je ook 6 maanden of een jaar (of zelfs meer) nodig hebben om te herstellen. Het hangt af van jouw voorgeschiedenis. Na een uitgebreid intakegesprek, kan ik je een indicatie geven over de duur van jouw herstel. Het inzetten van individuele Mindfulnessbeoefening is een onderdeel van mijn begeleiding.

ADD/ADHD/hoogsensitiviteit

ADD en ADHD IndivForteOp een bepaald moment ging het opvallen, dat er verdacht veel volwassenen met ADD, ADHD en hoogsensitiviteit mijn praktijk binnenwandelen. Mijn cliënten geven mij vaak terug dat ik rust uitstraal. Is dat de reden? Ik heb ADD en ben hoogsensitief. In mijn familie (o.a. mijn 3 zoons) komt ADD, ADHD en hoogsensitiviteit veel voor. Is dat de reden?

Het speelt allemaal vast een rol, maar de voornaamste reden is dat veel volwassenen met ADD/ADHD/hoogsensitiviteit op een bepaald moment in hun leven vastlopen. Bij de een is dit wel heftiger dan bij de ander. ADD/ADHD/hoogsensitiviteit is geen ziekte of stoornis. ADD/ADHD/hoogsensitiviteit kan je juist in staat stellen tot het leiden van een prachtig, uniek en uitdagend leven. Niet ondanks de ADD/ADHD/hoogsensitiviteit, maar juist dankzij.

Maar … dan is het wel zo handig als je jouw gebruiksaanwijzing kent. Ik stel geen diagnose, ik behandel geen ADHD of ADD. Ik leer je te begrijpen waarom je de dingen doet, zoals je ze doet en wat je nodig hebt om goed voor jezelf te zorgen. Met die inzichten wordt het leven een stuk aangenamer en makkelijker. Bovendien reik ik je handvatten aan hoe je structuur in jouw leven kunt aanbrengen (zonder dat jouw leven overigens saai wordt). De basis van onze coach- en counselgesprekken is het herstellen van jouw zelfvertrouwen en het geloven in jezelf!

Kosten coaching en counselling

Kosten worden berekend op basis van een uurtarief. Na een intakegesprek doe ik een trajectvoorstel.

Live of online begeleiding?

 
Toen vorig jaar de eerste lockdown inging, was ik net gestart met 4 nieuwe groepen voor de 8-weekse MBCT Mindfulnesstraining.
 
Oeps … wat nu!?
 
Na van de schrik bekomen te zijn, heb ik zelf een training gevolgd over hoe ik online-trainingen kon aanbieden. Blijkt dat dit heel goed mogelijk is. Vrij snel al kon ik de 4 trainingen vervolgen. Best komisch, omdat ik altijd heb geroepen dat online werken echt niets voor mij is … !? En tot mijn grote verbazing bleek het effect van een ONLINE Mindfulnesstraining hetzelfde als van een LIVE Mindfulnesstraining! Inmiddels heeft onderzoek vanuit de Mindfulnessbranche dit ook bevestigd. Bovendien geldt dit ook voor individuele coaching en counselling.
 
Momenteel begeleid ik mijn clienten zowel LIVE als ONLINE. Je bent van harte welkom in mijn praktijk te Zoetermeer of ik begeleid je vanuit jouw eigen vertrouwde omgeving zonder reistijd.

Intakegesprek met Esther van der Sluis

Spreekt het bovenstaande jou aan? Herken je hierin een behoefte aan begeleiding? En wil je weten HOE ik jou kan begeleiden en hoe lang een traject duurt? Maak gerust een afspraak voor een intakegesprek. Samen onderzoeken we jouw hulpvraag en vertel ik op wat voor manier ik van toegevoegde waarde kan zijn voor jou. Een intakegesprek duurt 1,5 uur en vindt plaats aan de Plesmanstraat 2 te Zoetermeer.

Ik ben lid van en gecertificeerd door de Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland en Vlaanderen (VMBN lid cat. 1) en de Vereniging voor Mindfulness (VVM). Mijn praktijk valt onder de Ethische Code/ Beroepscode voor Coaches en Counsellors (OVER ESTHER VAN DER SLUIS).

Aanmelden of meer informatie

Gebruik het CONTACTFORMULIER als je door mij gebeld/gemaild wilt worden. Meld je aan voor een intakegesprek of stel een vraag:
Aanmelden of stel een vraag