5 stappen naar minder stress èn aan het werk met 10 praktische tips!

Wat kan je doen als je ongezonde, chronische stress bij jezelf signaleert?

STAP 1 Bewustwording

Als je nog niet zeker weet of stress belemmerend voor jou is, lees dan eerst mijn artikel: Positieve stress werkt stimulerend, negatieve stress is ondermijnend en ongezond! Lees vervolgens TIP 1 t/m 10

 

pauzerenTIP 1: Sla tijdens een drukke periode geen lunchpauze over

Minimaal 20 minuten niet met je werk bezig zijn, heb je nodig om na de lunchpauze weer optimaal te functioneren. Dit geldt overigens ook als je niet of thuis werkt.

TIP 2: ‘Nee’ zeggen

‘Nee’ zeggen is lastig, zeker in een werksituatie. Als je nee op je werk zegt, wordt snel gedacht dat je de functie niet aankan. Realiseer je dat dit in de meeste gevallen een aanname is. Jij weet niet zeker of dat de gedachte is van de persoon tegen wie je ‘nee’ zegt. Je hoeft overigens geen ‘nee’ te zeggen tegen een hele opdracht. Je kunt ook onderzoeken of je ‘nee’ kunt zeggen tegen een deel van een opdracht. Oefen met ‘nee’ zeggen. Begin met iets simpels.

TIP 3: Negatieve-energie-vreters

Maak een lijst met 10 werkzaamheden, personen of situaties, die je veel negatieve energie kosten: negatieve-energie-vreters.

TIP 4: Positieve-energie-vreters

Maak een lijst met 10 werkzaamheden, personen of situaties, die je uitdagend, stimulerend, spannend of zelfs fantastisch (!) vindt: positieve-energie-vreters.

TIP 5: Energie-gevers

Wanneer was de laatste keer dat je ontspannen hebt genoten van enkele uren rust, dat je werkelijk tijd voor jezelf hebt genomen? Maak een lijst van 10 werkzaamheden, personen of situaties die energie geven, die je opladen: energie-gevers.

boek lezenlounge stoelmuziek luisterenstenen

TIP 6: Lichamelijke energie-gevers

Maak een lijst met 10 punten waarin je opsomt wat jij doet om gezond en fit te zijn en te blijven. Sport je? Beweeg je? Wat eet je? Hoeveel slaap je per nacht?

TIP 7: Onderzoek jouw 10 negatieve-energie-vreters

Verban minimaal 3 negatieve-energie-vreters uit jouw leven. Dus haal ze van de lijst, die je bij tip 3 hebt gemaakt. Hoe doe ik dat?

  • Bekijk of je personen of situaties kunt vermijden die jou veel negatieve energie kosten.
  • Bekijk jouw werkagenda kritisch: Wat kan ik afzeggen? Moet ik naar die afspraak of kan ik het ook telefonisch afhandelen? Is die afspraak voor mij echt van toegevoegde waarde?
  • Bekijk jouw privé-agenda kritisch: Heb je in een week bijvoorbeeld een afspraak met een familielid of een vriend/vriendin, waar je altijd doodmoe en leeg vandaan komt? Beperk je dan tot òf dat familielid òf die vriend/vriendin.
  • Heb je in een weekend 3 verjaardagen? Onderzoek of je 1 of 2 verjaardagen kunt afzeggen. Sta stil bij de gedachte dat de jarige teleurgesteld of boos zal zijn. Dat weet je namelijk niet. Het is een aanname. Het kan net zo goed zijn dat diegene waardeert dat je hierover eerlijk bent en het respecteert dat je goed voor jezelf zorgt. Goed voor jezelf zorgen, is ‘nee’ kunnen zeggen (zie tip 2).

TIP 8: Onderzoek jouw positieve-energie-vreters

Verban minimaal 3 positieve-energie-vreters uit jouw leven. Dus haal ze van de lijst, die je bij tip 4 hebt gemaakt. Hoe doe ik dat?

moe van sporten

Je volgt naast je werk een interessante, inspirerende opleiding. Eens in de twee weken ga je naar workshops om je verder te ontwikkelen of gewoon omdat het leuk is. Iedere week kook je met jouw kookclub. Meerdere keren in de week naar een fitnessclub of buiten trainen voor een marathon en als er bij de plaatselijke sportvereniging een goed-doel-event plaatsvindt, ben je de eerste die inschrijft. Ook leuk om op de school van je kinderen te assisteren met de musical en het schrijven van de nieuwsbrief. Eigenlijk wil je het allemaal doen en vind je alles leuk. Jouw energie raakt een keer op. Laat minimaal 3 positieve-energie-vreters vallen en ervaar hoe al die andere leuke dingen, leuker worden omdat je meer energie overhoudt.

wandelen

TIP 9: Ontspanning

Als het niet lukt om 10 punten op de energie-gevers-lijst te zetten, onderzoek dan hoe je de lijst kunt aanvullen tot 10. Als je 10 punten hebt, voeg er dan minimaal 3 aan toe. Hoe doe je dit?

Brainstormen is een mogelijkheid. Pak pen en papier, zet een alarm voor 10 minuten, schrijf alles op wat in je opkomt. Ook dingen die je in geen 10 jaar hebt gedaan, terwijl je die altijd leuk hebt gevonden: een popconcert, naar een mooie stad rijden, je oude kroeg opzoeken, saunabezoek, eten op het strand, theater, klassiek concert, opera, schilderen, kleding maken, paardrijden ……..

TIP 10: Gezonde leefstijl

Deze tip zal je niet verrassen. Als het niet lukt om 10 punten te bedenken wat jij doet om gezond en fit te zijn en te blijven, onderzoek hoe je de lijst toch kunt aanvullen tot 10. Als je 10 punten hebt kunnen opschrijven, voeg er dan minimaal 3 aan toe.

Je kunt brainstormen zoals bij tip 9. Je kunt ook advies vragen aan je partner, familieleden of vrienden. Wat doen zij om gezond te blijven? Past dit bij jou?

STAP 2

Werk met TIP 1 t/m 10

STAP 3

Zoek en herstel het evenwicht tussen draaglast en draagkracht:

WAT JE ENERGIE KOST
en
WAT JE ENERGIE GEEFT

weegschaal

STAP 4

Zijn deze tips niet voldoende? Ga naar de pagina: COACHING EN COUNSELLING voor meer informatie over professionele stressbegeleiding.

OVER ESTHER VAN DER SLUIS (schrijver van dit artikel)

Facebooklinkedinmail